Ανατρέπονται όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα της Παλαιοανθρωπολογίας, ίσως μάλιστα να πρέπει να ξαναγραφτεί η προϊστορία της εξέλιξης του ανθρώπου, αφού απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική δείχνουν ότι ένα ξεχωριστό είδος προγόνου του ανθρώπου, ο Homo rudolfensis ή 1470 ζούσε πριν από από 1,78 έως 1,95 εκατομμύρια χρόνια, παράλληλα με τους ήδη γνωστούς προγόνους Homo habilis και Homo erectus, που προηγήθηκαν του σημερινού σύγχρονου ανθρώπου, Homo sapiens.

Η ανακάλυψη, που έγινε από τη δρα Μεβ Λίκι του Ινστιτούτου Τουρκάνα του Ναϊρόμπι στην Κένυα κάνει ακόμα πιο πολύπλοκο το ηλικίας έξι εκατομμυρίων ετών οικογενειακό δένδρο του ανθρώπου. Δείχνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπήρξε μία γραμμική και ομαλή εξέλιξη από τον πίθηκο μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά μία πορεία με διάφορες διακλαδώσεις, όπως έχει συμβεί και σε πολλά άλλα είδη ζώων, καθώς η Φύση δοκίμαζε διάφορα «πρωτότυπα», ώσπου να επικρατήσει το πιο πετυχημένο.

Τα τρία απολιθώματα βρέθηκαν στα ανατολικά της λίμνης Τουρκάνα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το απολιθωμένο κρανίο ενός μυστηριώδους προγόνου τού ανθρώπου που είχε πάρει την κωδική ονομασία «1470» και προβλημάτιζε τους επιστήμονες από το 1972, όταν ανακαλύφθηκε., αφού έχει ένα εντυπωσιακά πλατύ και μακρύ πρόσωπο, καθώς και μεγάλο εγκέφαλο, πράγμα που το διαφοροποιεί κατά πολύ από τα άλλα απολιθώματα ίδιας ηλικίας που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν τον «1470» έναν νέο πρόγονό μας, τον οποίο ονόμασαν «Homo rudolfensis», ενώ άλλοι τον κατέταξαν στο είδος «Homo habilis», το πρώτο που άρχισε να χρησιμοποιεί εργαλεία. Η έλλειψη δοντιών του απολιθώματος είχε ως τώρα καταστήσει δύσκολη τη διαλεύκανση του ζητήματος.

Όμως, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τελικά ο «1470», στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν επίσης τα τρία νέα απολιθώματα, είναι όντως ένα διαφορετικό ανθρώπινο είδος.

Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και σε ποιό βαθμό αυτά τα δύο είδη (habilis και rudolfensis) υπήρξαν πρόγονοι του «όρθιου» (erectus) και, μετέπειτα, του «σοφού» ανθρώπου (sapiens) ή αποτελούν απλώς συγγενικά είδη που εξελίχθηκαν παράλληλα, καθώς και τι σχέσεις είχαν μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook