Ουκρανοί εισαγγελείς σκοπεύουν να απαγγείλουν κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εναντίον της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία ενός μέλους του κοινοβουλίου 16 χρόνια πριν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν επισήμως μόλις η κατάσταση της υγείας της Τιμοσένκο της επιτρέψει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ρενάρ Κούζμιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.

«Όπως μας έχουν ενημερώσει οι γερμανοί γιατροί (της Τιμοσένκο), χρειάζεται ξεκούραση επί οκτώ εβδομάδες. Οπότε αναμένουμε να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα. Μόλις οι γιατροί πουν ότι μπορούμε να την ενοχλήσουμε, θα της απαγγελθούν οι κατηγορίες», πρόσθεσε ο Κούζμιν. «Οι κατηγορίες είναι έτοιμες», υπογράμμισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιούνιο ότι η πολιτική του αντίπαλος εμπλέκεται στη δολοφονία το 1996 του επιχειρηματία και πολιτικού Γεβγένι Σέρμπαν και της συζύγου του.
Εκείνη την εποχή ο Σέρμπαν ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ουκρανίας και ισχυρός επιχειρηματίας στην ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά της εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η Τιμοσένκο επίσης έκανε περιουσία στον ίδιο τομέα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 προτού ασχοληθεί με την πολιτική.
Την εποχή της δολοφονίας η Τιμόσενκο ήταν επικεφαλής της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Unified Energy Systems, που αποτελούσε τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ουκρανία και επίσης ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντόνετσκ, όπου δολοφονήθηκε ο επιχειρηματίας, ενώ διατηρούσε σημαντικές συμμαχίες με πολλούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην περιοχή.

Η πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με μια συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου που υπέγραψε η κυβέρνησή της το 2009 με τη Ρωσία.

Δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε το 2002 οκτώ άνδρες για τη δολοφονία του Σέρμπαν. Ο Κούζμιν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Τιμοσένκο είχε πληρώσει τους άνδρες αυτούς για τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο η Τιμοσένκο να προκάλεσε σωματικές βλάβες σε έναν από τους φρουρούς της. Αν συλλεχθούν αρκετά στοιχεία θα της απαγγελθούν κατηγορίες και για αυτό το συμβάν, σημείωσε ο Κούζμιν.

protothema.gr