Σε συμφωνία για συμμετοχή της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, στη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών του αγωγού TAP, κατέληξαν οι δύο πλευρές, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης option για τη συμμετοχή των μελών της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στον TAP, σε ποσοστό έως και 50%, εφόσον ο συγκεκριμένος αγωγός επιλεγεί για το άνοιγμα του λεγόμενου Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο αγωγός TAP, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας.

Το ανταγωνιστικό σχέδιο είναι ο αγωγός "Ναμπούκο" που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και ανατολικών Βαλκανίων και καταλήγει στην Αυστρία.

Η επιλογή του σχεδίου που θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ αναμένεται από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος έως τα μέσα του 2013.

Στην κοινοπραξία μετέχουν οι BP, SOCAR και TOTAL, ενώ μέτοχοι του TAP μέχρι στιγμής είναι οι EGL, Statoil και E.ON Ruhrgas.

in.gr από  ΑΠΕ-ΜΠΕ