Η κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι βαθιά και πολυεπίπεδη και βεβαίως όχι μόνο κρίση οικονομική. Η ύφεση εκτιμάται στο 7% για το 2012 από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ενώ οι επενδύσεις έχουν καταγράψει πτωτική τάση της τάξης του 50% σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες (όπως π.χ. επενδύσεις για την κατασκευή οικοδομών).

Απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας μας από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση είναι η εφαρμογή του Επενδυτικού Νόμου 3908/11 με τέτοιο τρόπο, όμως, που θα δημιουργεί τις απαραίτητες αναπτυξιακές προοπτικές.

Για να γίνω πιο σαφής, απαιτείται άμεσα εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, επένδυση κεφαλαίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών στις ελληνικές επιχειρήσεις, νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με σκοπό την τόνωση της αγοράς, αξιολόγηση και εκταμίευση των ήδη εντεταγμένων επενδυτικών σχεδίων ή υπό ίδρυση επιχειρήσεων.

Απαιτείται εξέλιξη του υπάρχοντος, αποτυχημένου ‘θεσμικού’ και ‘εφαρμοστικού’ πλαισίου για τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του «Νέου Επιχειρείν».

Το «Νέο Επιχειρείν» αποτελεί το στοίχημα της σημερινής Κυβέρνησης. Είναι άλλωστε μία από τις ευκαιρίες που γεννούνται μέσα από την κρίση, το οποίο σε συνδυασμό με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, θα αποτελέσει το συμπληρωματικό αλλά ρυθμιστικό παράγοντα της οικονομίας της χώρας μας.

Το «Νέο Επιχειρείν» είναι η νέα «απαντητικού τύπου» οικονομική πολιτική της χώρας μας στις προκλήσεις των καιρών και όπως αυτές θα διαμορφώνονται μέσα στον χρόνο. Είναι η κινητήρια δύναμη του οικονομικού και εργασιακού μετασχηματισμού και ευνοεί την ανάδυση νέων θέσεων εργασίας, οικονομίας και παραγωγής. Αναγκαία συνθήκη: η θέσπιση ενός υγιούς, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, η θεμελίωση μιας σωστής τραπεζικής πολιτικής που θα δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανάδειξη νέων επενδυτικών προτάσεων, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Είναι μία αλληλοεξαρτώμενη κατάσταση, η οποία ρυθμίζεται μεν από την κεντρική οικονομική πολιτική της χώρας, μορφοποιείται δε από την ίδια την αγορά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξη του Νέου Επιχειρείν, γιατί η χώρα διαθέτει τώρα Κυβέρνηση μακράς πνοής, με στόχο την αναμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και την αλλαγή του πλαισίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τα κατάλληλα «επενδυτικά» μυαλά για την δημιουργία μιας νέας οικονομικής κατάστασης. Είμαι σίγουρος πως αυτή την αλλαγή θα την εγκαινιάσουμε σύντομα και μαζί…

Του Λευτέρη Αυγενάκη
βουλευτής Ηρακλείου με τη ΝΔ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook