Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί το Μνημόνιο με την τρόικα, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτήν την περίοδο, εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Δημητριάδης είπε πως θα επιδιωχθεί το δάνειο να χορηγηθεί με όσο το δυνατό πιο ευνοϊκούς όρους, τους οποίους δύσκολα θα βρει κανείς από άλλη πηγή δανεισμού.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για μειώσεις μισθών και κατάργηση του 13ου, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μειώσουν τα εισοδήματα και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και κατ' επέκταση στην οικονομία.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές που θα αφορούν τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και με τη βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης «ο κυπριακός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ και η οικονομία θα ανακάμψει».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες και την επέκτασή τους στο εξωτερικό.

Όπως είπε, αν αποφεύγονταν οι επεκτάσεις των τραπεζών στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, σίγουρα η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκονταν αυτήν τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

 

in.gr