«Εισαγόμενη» συνεχίζει να είναι η ελονοσία στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί στην ελληνική επικράτεια 40 κρούσματα, εκ των οποίων τα 33 αφορούν ισάριθμα άτομα, 30 μετανάστες και τρεις Έλληνες, με ιστορικό μετακινήσεων σε περιοχές που ενδημεί η ασθένεια.

Συνολικά, εννέα Έλληνες έχουν νοσήσει με ελονοσία, μετά τη λοίμωξή τους με το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας, το οποίο μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού. Τρεις από τους ασθενείς αυτούς εντοπίστηκαν στον Ευρώτα Λακωνίας, δύο στο Μαραθώνα Αττικής και ένας στο Μαρκόπουλο, και σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ουδέποτε είχαν ταξιδέψει σε επίμαχες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής ή της Ασίας όπου απαντάται η ασθένεια.

Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς, οι περισσότεροι ασθενείς καταγράφονται στη Λακωνία και την Αττική (και στις δύο περιοχές αναφέρθηκαν από δέκα κρούσματα). Ακολουθούν με… απόσταση ασφαλείας οι περιοχές του Ρεθύμνου, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων ( καταγράφονται δύο αλλοδαποί ασθενείς σε κάθε έναν από τους προαναφερθέντες νομούς). Από έναν ασθενή αναφέρει η έκθεση στις περιοχές της Βοιωτίας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Αργολίδας (συνολικά τέσσερις).

Τέλος, ένα κρούσμα αφορούσε μετανάστη από το Μαρόκο, κάτοικο Δήμου Ευρώτα της Λακωνίας, με ασαφές ιστορικό μετακίνησης, του οποίου η μόλυνση πιθανολογείται ότι συνέβη κατά την περσινή περίοδο μεταδοτικότητας.

Στο μικροσκόπιο η Λακωνία

Η έξαρση της ελονοσίας τα δύο προηγούμενα έτη στη Λακωνία οδήγησε ειδικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 στην περιοχή προκειμένου να αναχαιτιστεί η νόσος. Από τον Απρίλιο του 2012 η δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενισχύθηκε από το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στην περιοχή διαβιούν και εργάζονται σημαντικός αριθμός μεταναστών από ενδημικές για την ελονοσία χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν κλπ). Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων γίνεται καταγραφή των οικιών και των μεταναστών, ο έλεγχός τους για συμπτώματα συμβατά με ελονοσία, καθώς και η ενημέρωσή τους για την ελονοσία και τα μέτρα προστασίας. Μέσω της δράσης αυτής, έχουν ήδη ανιχνευθεί το 2012 εννέα κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς –στους οποίους χορηγήθηκε αγωγή- και έχουν ελεγχθεί 650 μετανάστες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook