«Τα προϊόντα ανυπέρβλητης ποιότητας που παράγουν τα Χανιά μπορούν να γίνουν άριστοι πρεσβευτές της Ελληνικής εικόνας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα βασική πηγή ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Η ποιότητα και η σωστή προβολή αποτελούν τις ασφαλείς δικλείδες για την επιτυχημένη πορεία τους».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε) και Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αριστοτέλης Καρβέλας, κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε στα Χανιά με τον Πρόεδρο και την Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Καρβέλας που επισκέφθηκε την πόλη μας μετά από πρόσκληση του κ. Μαργαρώνη, είχε την ευκαιρία, να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος 2012» και να συναντηθεί με την νεοσύστατη ομάδα δουλειάς του Επιμελητηρίου που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε μιλώντας για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «αμέσως μετά την εκλογή της νέας Διοίκησης στο Επιμελητήριο Χανίων ξεκίνησε μία ηλεκτρονική επικοινωνία με στόχο την στήριξη του ελληνικού προϊόντος στον ευρύτερο ανταγωνισμό της κεντρικής Ευρώπης και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελληνικών δικτύων που διαχειρίζονται τρόφιμα και ποτά και είναι μέλη του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. Η συζήτηση που είχαμε – είπε – ήταν εποικοδομητική για μας με την έννοια, ότι ως επιχειρηματίες έμποροι στοχεύουμε στην ανανέωση και προβολή του ελληνικού προϊόντος στο εξωτερικό.

Για αυτό και επιθυμούμε άμεσα να κάνουμε μία συνάντηση είτε μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΩ», είτε σε συνεργασία με τις παραγωγικές επιχειρήσεις των Χανίων και μέλη του Συνδέσμου μας, τα δίκτυα των οποίων δραστηριοποιούνται από το 1960 στις Ευρωπαϊκές αγορές. Η εμπειρία η δική μας στην προβολή, τη συσκευασία και την στόχευση των προϊόντων θα βοηθήσει την τοπική αγορά αφού και εμείς θα συμπεριλάβουμε νέα προϊόντα στις λίστες και στις αποθήκες μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Για τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε – ανέφερε – ότι «εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει μια πολύ καλή συνεργασία με το ΣΕΒΕ. Τα συμφέροντα και τα μέλη του Συνδέσμου μας βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όμως, είμαστε σε συνεχή επαφή και οι συναντήσεις μας με ομάδες Ελλήνων παραγωγών και φορείς είναι συνεχείς. Μεγάλο μέρος των μελών μας δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Αυστρία, στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Το Ελληνικό εστιατόριο – συνέχισε – που έδειξε ανταγωνιστική αδυναμία στις αγορές της Ευρώπης και ο προβληματισμός του Έλληνα παραγωγού, για το που θα βρει νέες αγορές να προωθήσει το προϊόν του, έδωσαν το έναυσμα στα υπάρχοντα δίκτυα για ανασύνταξη, για την δημιουργία ενός φορέα – που είναι ο σημερινός σύνδεσμος – για να δημιουργήσει νέες τάσεις και δράσεις μεταξύ παραγωγών, φορέων και επιχειρηματιών εμπόρων ώστε να δώσουμε μία νέα οντότητα στο Ελληνικό προϊόν.» κατέληξε ο κ. Καρβέλας.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, δήλωσε πως «τώρα είναι η ευκαιρία τα Χανιώτικα τοπικά προϊόντα σε συνθήκες ύφεσης και οικονομικής δυσχέρειας να αναδειχθούν στις αγορές του εξωτερικού, ανακτώντας τη χαμένη αξία τους και διεκδικώντας αξιόλογο μερίδιο της αγοράς.

Σύντομα υπογράμμισε, σε συνεργασία με τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε θα διοργανώσουμε μία συνάντηση μελών του Συνδέσμου με ομάδες παραγωγών και φορείς εδώ στα Χανιά, ώστε να ξεκινήσει μια συνεργασία για την αγορά των Χανιώτικων προϊόντων από το εξωτερικό, με την ευχή τα Χανιώτικα τρόφιμα και ποτά να πάρουν σύντομα τη θέση που τους αξίζει στις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook