«Βαρέλι χωρίς πάτο» θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης, προκειμένου να καταφέρει να συμπληρώσει το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο.

Την Παρασκευή, από το γραφείο του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εστάλη στην Τρόικα η ανανεωμένη λίστα με μέτρα 6,5 δισ. από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται, τα οποία έχουν «κλειδώσει» και θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά, για να τα κάνουν δεκτά οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομικών διεξάγονται απανωτές συσκέψεις με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, για να εξευρεθούν μέτρα και «αντίμετρα», ώστε να μην χρειαστούν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων από φέτος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε σύσκεψη και με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να συντονίσει μέτρα, για να εξοικονομηθούν 630 εκατ. φέτος από ελαστικές δαπάνες από όλα τα υπουργεία.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα υποστήριζε πάντως ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα εμπλακεί στην κατάρτιση του νέου σχεδίου για την εφεδρεία, επειδή κυρίως αφορά την αναζήτηση τρόπων, για να παρακαμφθούν συνταγματικά και άλλα νομικά εμπόδια.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αποφασίστηκε πρόσθετη έκδοση εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί το ομόλογο που λήγει και πρέπει να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου.

protothema.gr