Πέντε προτάσεις για την επιχειρηματικότητα, παρουσίασαν, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών.

Οι προτάσεις της ομοσπονδίας στοχεύουν στη βελτίωση της νεανικής αλλά και της εν γένει επιχειρηματικότητας στη χώρα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους.

Σύγκεκριμένα, πρότειναν τα εξής:

- Δημιουργία ανοικτού, διαφανούς και αδιάβλητου μηχανισμού για αξιολόγηση επιχειρηματικών ιδεών, με καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά και πρόσβαση αυτών σε κεφάλαια υψηλού ρίσκου με στόχο τη συγκράτηση νέων με καινοτόμες ιδέες στην Ελλάδα και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

- Καθορισμό μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, κατά τα πρώτα 3 χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης, οι οποίες θα συναρτώνται με τα εισοδήματά τους σύμφωνα με καλές πρακτικές από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, προτάθηκε η κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

- Ριζική μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα bonus των στελεχών επιχειρήσεων.

- Βελτίωση του Πτωχευτικού Δικαίου ώστε να δίνει δεύτερη και τρίτη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει δόλο κάτι που θα άρει το φόβο σε νέους για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι βάσει στατιστικών πάνω από 56% στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης.

- Στήριξη της εφευρετικότητας των νέων Ελλήνων επιστημόνων και εφευρετών στην κατοχύρωση διεθνών ευρεσιτεχνιών (πατέντες) και ανάσχεση της διαρροής τους στο εξωτερικό.

Οι νέοι επιχειρηματίες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υποστηριχθεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται σε 120 περίπου χώρες κάθε Νοέμβριο, με ελληνικό οικοδεσπότη φορέα την ΟΕΣΥΝΕ, με στόχο να προβληθούν οι ευκαιρίες ζωής που μπορούν να έχουν οι νέοι μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Σημείωσαν δε πως για πρώτη φορά, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, διεξάγεται επίσημη έρευνα για τις διεθνείς πολιτικές επιχειρηματικότητας με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης της επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο και τη συμβολή στην ενημέρωση του πολιτικού κόσμου, προκειμένου να γίνουν οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Η έρευνα θα διαρκέσει έως και την 31η Αυγούστου 2012.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ