Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.

«Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου.

Η Μέρκελ δεν διευκρίνισε πότε θα κλείσουν οι απαρχαιωμένοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.

Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν (βόρεια), ένας στην Κάτω Σαξωνία (βορειοανατολικά), δυο στην Έσση (δυτικά), δυο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) και ένα στη Βαυαρία (νότια).

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για την περίοδο των τριών μηνών θα παραμείνουν κλειστοί και μετά.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή μορατόριουμ στο πλαίσιο της πυρηνικής πολιτικής της χώρας στις 22 Μαρτίου.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πάντως ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που είχαν αρχίσει να λειτουργούν πριν από το 1980 βασίζεται σε απόφαση της κυβέρνησης και δε συμφωνήθηκε με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς.

Σκέψεις Ε.Ε. για τεστ αντοχής σε πυρηνικά εργοστάσια

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα όφειλαν να εξετάσουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων προκειμένου να ελεγχθεί εάν καλύπτονται οι κανονισμοί ασφαλείας.

"Αυτή είναι μια ιδέα που θα πρέπει να εξεταστεί και θα πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για να θέματα ενέργειας Μαρλένε Χόλτσνερ στη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε το απόγευμα--τα τεστ αντοχής για τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη», είπε η Χόλτσνερ εν όψει της συνάντησης ειδικών στην πυρηνική ενέργεια και υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.


ΑΠΕ