Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τουρκικού Τύπου που αναπαράχθηκαν και από Ελληνικά Μέσα, ο εμπνευστής της πίστας Θανάσης Παπαθεοδώρου έστειλε επιστολή στην οποία τα διαψεύδει ως ανακριβή.

\"\"

Το περιεχόμενο της επιστολής αναφέρει:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του Τουρκικού Τύπου ότι δήθεν ζητήθηκε οικονομική και τεχνική βοήθεια από Τούρκο επενδυτή και συγκεκριμένα από τον κ. Mümtaz Tahincioğlu, για το project DIELPISFORMULA1 δηλώνουμε τα ακόλουθα:

1) Η DIELPISFORMULA1 είναι ο αποκλειστικός κύριος των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας (πρωτότυπη ιδέα, αρχιτεκτονικά σχέδια, επιχειρηματικό σχέδιο, σήμα, τεχνογνωσία) της πρότασης που κατατέθηκε σε Ελληνικές αλλά και διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΠΑ, FIA). Ως εκ τούτου, είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να διαπραγματεύεται με πιθανούς επενδυτές.

2) Η DIELPISFORMULA1 είναι προϊόν Ελληνικού σχεδιασμού και έχει ήδη υιοθετηθεί από την ΕΛΠΑ και την Ελληνική Πολιτεία.

3) Η επιλογή για την χωροθέτηση της πίστας στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλων των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών, έχει γίνει μετά από πολυετή μελέτη, και θεωρείται ιδανική έχοντας δική της ταυτότητα. Συνεπώς ΔΕΝ χρειαζόμαστε βοήθεια και συμβουλές από ανθρώπους που απέτυχαν παταγωδώς στο σχεδιασμό της εμπορικής διαχείρισης όπως συνέβη στη πίστα της Κωνσταντινούπολης.
Προφανώς η δήθεν εμπλοκή Τούρκου επενδυτή εξυπηρετεί εκείνους μόνον που επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας της πίστας της Κωνσταντινούπολης.

4) Δηλώνουμε ότι η DIELPISFORMULA1 ουδέποτε παραβρέθηκε σε οιαδήποτε συνάντηση με Τούρκο επενδυτή, ούτε διαπραγματεύθηκε την εκχώρηση των δικαιωμάτων της.

5) Η DIELPISFORMULA1 έχει παρουσιάσει το σχέδιο πίστας F1 αλλά και γενικότερες ιδέες ανάπτυξης της περιοχής, στον Δήμο Δραπετσώνας -Κερατσινίου, προσβλέποντας στην οικονομική συνδρομή πρωτίστως από Έλληνες επενδυτές, συνεπώς σε κάθε αναφορά σε δήθεν βοήθεια από Τούρκο επενδυτή αποτελεί σενάριο φαντασίας και την ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ.

Θεωρούμε ότι οι δημοσιογραφικές αναφορές σε παρέμβαση Τούρκου επενδυτή έχει γίνει εκ του πονηρού με σκοπό το σαμποτάρισμα της προσπάθειας για δημιουργία Ελληνικής Πίστας

Αθήνα, 4/8/2012
Αθανάσιος Π. Παπαθεοδώρου
Αρχιτέκτων

(οι επισημάνσεις με bold είναι του αποστολέα)

Φαίνεται ότι το εγχείρημα ακολουθεί τα ίχνη των υπολοίπων προσπαθειών που έχουν γίνει στην Ελλάδα, με την έντεχνη εκ των έσω πυρπόληση.

Δεν αλλάζει κάτι ασφαλώς με κάποια δημοσιεύματα, είτε αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είτε όχι, εφόσον το έργο έχει ισχυρά θεμέλια και επιχειρήματα.

Το ερώτημα όμως, που έχει τεθεί ήδη στον εμπνευστή του έργου, είναι κατά πόσο η διαδρομή που ακολουθείται είναι η δέουσα ή τέτοια που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αοριστία ως προς την κατάληξη. Όπως ακριβώς έχει επαναληφθεί και σε όλες τις άλλες προσπάθειες δημιουργίας πίστας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Το δικό μας σχόλιο είναι το εξής: Ο κ. Mümtaz Tahincioğlu είναι ο ισχυρός άνδρας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Τουρκία και πρόεδρος της TESFED, φορέα που εκπροσωπεί την FIA στην Τουρκία. Δεν είναι επενδυτής ο ίδιος.

Με ενέργειες του ιδίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που οδήγησε στην κατασκευή της πίστας της Κωνσταντινούπολης. Τα κεφάλαια προήλθαν από το Εμπορικό επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και το Τουρκικό κράτος συνέβαλε με την διάθεση της έκτασης και τις υποδομές, με κατασκευή δρόμων και παροχών.
Το Τουρκικό κράτος επίσης προπλήρωσε τα δικαιώματα για την διεξαγωγή αγώνων της F1 για 3 χρόνια.
Όλα αυτά υπό την έμπνευση και καθοδήγηση του κ. Mümtaz Tahincioğlu, υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της FIA.
Στην πορεία τα κλειδιά της πίστας παραδόθηκαν στον κ. Ecclestone μαζί με την αποκλειστική διαχείριση της πίστας, όταν εμφανίστηκε σαν σωτήρας λόγω ναυαγίου κάθε οικονομικού σχεδίου. Οι Τούρκοι πλήρωσαν πίστα δηλαδή την οποία βλέπουν μόνο απ\’ έξω… Και πλέον δεν έχουν ούτε αγώνα Formula1…

Κατ\’ αντιστοιχία η ΕΛΠΑ, εκπρόσωπος της FIA στην Ελλάδα διαθέτει εξίσου ισχυρούς άνδρες που θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να έχουν ενεργοποιήσει και υλοποιήσει ένα αντίστοιχο έργο στη χώρα. Η ΕΛΠΑ συμμετείχε με την ιδιότητά της σε κάθε τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Εκτός από την πίστα των Σερρών για την οποία ενημερώθηκε όταν είχε ήδη κατασκευαστεί.

Το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια στην Ελλάδα σε όσο προχωρημένο στάδιο κι αν έχει φτάσει, απέτυχε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο και προϊόν συμπτώσεων. Δεν έγινε όχι επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα, αλλά η κατ\’ αρχήν επιθυμία από πλευράς της Αρχής του σπορ. Η ιστορία το αποδεικνύει και επαναλαμβάνεται απ\’ ότι φαίνεται και στο φιλόδοξο σχέδιο της Δραπετσώνας που οδεύει στην ίδια διαδρομή.

Οι ανακρίβειες στις ανακοινώσεις της για το πώς λειτουργεί ο κόσμος της Formula1, ο κ Ecclestone και η ανάθεση των αγώνων, καταδεικνύουν την ασάφεια στην οποία βασίζεται το εγχείρημα.

Τεχνικά, σαν έμπνευση και σαν ιδέα, το έργο – όνειρο, παραμένει εξαιρετικό. Ωστόσο για την επιτυχή λειτουργία και ευημερία του επιχειρηματικού σχεδίου, βασίζεται σε δεδομένα που απλά δεν ισχύουν…

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook