Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει διαφορετικός τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε όλη την χώρα προς όφελος της ποιότητας των υπηρεσιών των πολιτών, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Νικόλαος Γεωργαράκης σε συνάντηση που είχε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τον Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο Καρούντζο. «Θα ενισχύσουμε τις περιφερειακές δομές, θα τις ενδυναμώσουμε και θα διαμορφώσουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαράκης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Νικόλαος Μπελιάς Διευθυντής του ΙΝ.ΕΠ, η κ. Μανέλια Διαλυνά αρμόδια Γενική Διευθύντρια του αυτοτελούς Τμήματος Εκπαίδευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης καθώς και στελέχη του συγκεκριμένου τμήματος.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Νικόλαος Γεωργαράκης ανέφερε:

« Ήρθαμε στην Κρήτη για να συνεργαστούμε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στην Δημόσια Διοίκηση. Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» διαμορφώθηκε μια νέα αρχιτεκτονική στην διοίκηση στην Ελλάδα όπου απαιτεί πλέον ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα είναι εξειδικευμένο στις νέες αρχές και στις διαδικασίες της διοίκησης. Προσπαθούμε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα, να την συντονίσουμε και να σχεδιάσουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο θα απαντά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιφέρειας, κάθε περιοχής της Ελλάδας.»

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαράκη θα συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαν μέχρι τώρα με τον κ. Καρούντζο και υπογράμμισε στην συνέχεια την εκ μέρους του απόλυτη κατανόηση της σημασίας που έχει σήμερα, κάτω από τις συνθήκες της κρίσης που ζούμε, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η δυνατότητα δηλαδή» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – «να διαμορφώσουμε δομές στην Δημόσια Διοίκηση όπου πραγματικά θα αγωνιούν να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας, ενός εκάστου πολίτη αυτής της χώρας. Είναι το κλειδί με το οποίο μπορεί σε αυτήν την κρίση να απαντήσει σήμερα η χώρα μας, να διαμορφώσει αυτούς τους αναγκαίους διοικητικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα στηρίξουν την νέα πολιτική που διαμορφώνεται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πως θα διαμορφωθούν αυτές οι δομές στην Κρήτη, ο κ. Γεωργαράκης διευκρίνισε:

«Υπήρχαν μέχρι τώρα κάποιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης που ήταν τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Ήταν μικρές αποκεντρωμένες μονάδες του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης από την Αθήνα. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουμε αναδείξει αυτές τις υπηρεσίες ως αυτοτελή τμήματα παρά τω Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο δώσαμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα, ενισχύσαμε αυτά τα Περιφερειακά Ινστιτούτα και τα ενσωματώσαμε πλέον στην καινούργια δομή του κράτους που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι πλέον μια υπηρεσία ενταγμένη στον συνολικό διοικητικό ιστό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου με κύρος και με ενισχυμένες αρμοδιότητες οι άνθρωποι της θα μπορέσουν να απαντήσουν στις απαιτήσεις και να αποτελέσουν και ένα σημαντικό εργαλείο και μηχανισμό εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων σε περιφερειακό επίπεδο στα χέρια της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ουσιαστικά προσπαθούμε, και εκείνο το οποίο θα καταφέρουμε είναι να ενισχύσουμε τις περιφερειακές δομές, να τις ενδυναμώσουμε και να διαμορφώσουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαράκη, πρέπει να οργανωθεί η εκπαίδευση για να μπορέσει ο υπάλληλος να κατανοήσει ποιες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και ποιος είναι ο καινούργιος τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες. Όπως επεσήμανε, «έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα μια κεντρική προσπάθεια για την ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων στα θέματα και τις αλλαγές που επιβάλλει ο «Καλλικράτης». Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας οργανώθηκαν 79 ημερίδες με ικανό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων όπου έγινε η πρώτη ενημέρωση για τον βαθμό που αλλάζουν τα διοικητικά πράγματα στην χώρα με το σχέδιο «Καλλικράτης» . Από δω και πέρα εξειδικεύουμε αυτό το πρόγραμμα με βάση τις απαιτήσεις κάθε περιοχής ακριβώς για να απαντήσουμε στο κεντρικό ερώτημα αν έχουμε ενήμερους υπαλλήλους» Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε αν απαντήσουμε στις ανάγκες της κοινωνίας που θέλει μια διοίκηση ανθρώπινη, αποτελεσματική, μια διοίκηση η οποία δεν λειτουργεί με βάση τις δικές της αρχές και επιδιώξεις αλλά λειτουργεί για να απαντήσει στις απαιτήσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών που θέλει κάθε πολίτης. Είμαστε αισιόδοξοι, κατέληξε ο κ. Γεωργαράκης, ότι πάρα πολύ σύντομα θα δείτε τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον η εκπαίδευση των υπαλλήλων σε όλη την χώρα
».

Ο κ. Καρούντζος δήλωσε πλήρη ταύτιση απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τόνισε δε την υποχρέωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προς την ενίσχυση του συγκεκριμένου τμήματος με επιπλέον προσωπικό καθώς και την αναβάθμιση του χώρου στον οποίο μέχρι τώρα γινόταν όλες αυτές οι διαδικασίες.

 «Θα βρούμε άλλον καλύτερο χώρο, θα πάρει άλλη διάσταση το θέμα, διότι η εκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό για την δημόσια διοίκηση, και που οφείλουμε τα πολιτικά πρόσωπα να την σεβαστούμε σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook