Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου, η «Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» εγκαινιάζουν τον Νέο Χώρο Τέχνης «Mare Art Gallery» στην Αγία Μαρίνα παρουσιάζοντας τις 50 βραβευμένες φωτογραφίες από τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας της «Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» με θέμα «Φτου Ξελευθερία!» την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 στις 20:30 το βράδυ.

Ο τίτλος «Φτού Ξελευθερία!» από την μία είναι σχετικά εύκολος να οπτικοποιηθεί, εάν κάποιος θελήσει να αποδώσει την «κατά γράμμα» σημασία του, αλλά από την άλλη δύσκολος εάν κάποιος θελήσει να οπτικοποιήσει την «έννοια» του.

Ένας σημαντικός αριθμός από τις 50 βραβευμένες φωτογραφίες του 4ου Διεθνή Διαγωνισμού Φωτογραφίας της «Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» προσπάθησαν να οπτικοποιήσουν το θέμα τους μένοντας πιστές σε μία περιγραφή της πραγματικότητας, ενώ κάποιες άλλες κατάφεραν να προσεγγίσουν το δοσμένο θέμα με μια πιο σύγχρονη φωτογραφική ματιά, καθόλου «πραγματική», δίνοντας μία μεταφυσική διάσταση στο θέμα.

Και οι δύο απόψεις απόλυτα σεβαστές λειτουργούν σαν το καλειδοσκόπιο όπου η κάθε φωτογραφία καταφέρνει να δώσει μία διαφορετική εκδοχή του «Φτού Ξελευθερία!».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τις 50 διακριθέντες φωτογραφίες (3 Πρώτα Βραβεία, 3 Έπαινοι, 3 Δώρα Ανάρτησης & 41 Φωτογραφικές Αναρτήσεις) του 4oυ Διεθνή Φωτογραφικού Διαγωνισμού της «Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» είναι οι καταξιωμένοι φωτογράφοι: Βασίλης Καρκατσέλης, Μάνος Λυκάκης, Σπύρος Στάβερης, Δημήτρης Τσεβάς & Μαριλένα Σταφυλίδου.

Οι φωτογράφοι που διακρίθηκαν με το έργο τους στον 4o Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό της «Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων» και συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας «Φτου Ξελευθερία!» στην «Mare Art Gallery» είναι: Αγγελάκη Στέλλα, Αλεξίου Απόστολος, Βασιλικός Λουκάς, Βογιατζή Μάγδα, Γερόπουλος Γιάννης, Γολοβάνης Μιχάλης, Ζερβουδάκης Σπύρος, Ζωγράφος Δημήτρης, Καλογεράκη Κατερίνα, Καμπιανάκης Νίκος, Καππάτου Μαρία, Καρακατσάνη Νατάσα, Κελαϊδής Αντώνιος, Κλουβιδάκης Γιάννης, Κόης Σάββας, Κυδωνάκης Χαράλαμπος , Λεοντίτσης Αλέξανδρος , Μαχαιρά Ελένη, Μιχαλάκης Νικήτας, Μπέκα Σοφία, Ξενάκης Αντώνιος, Ορφανουδάκη Ευαγγελία, Παναγιωτακόπουλος Χάρης, Πανώριος Θεόδωρος, Πλαβός Ελευθέριος, Ρουκά Κατερίνα, Σανσονέτης Σπύρος, Σειστάκη Ελευθερία, Σταματίου Σταύρος, Σταυριανού Πόπη, Τρανταλλίδου Στέλλα, Τσουμπλέκας Χρήστος, Φραγκιουδάκη Χρυσούλα & Χατζηϊακώβου Νίκος.

Εικαστική Επιμέλεια Έκθασης: Μαριλένα Σταφυλίδου & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Επιμέλεια Καταλόγου: «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον»

Ο Νέος Χώρος Τέχνης «Μare Art Gallery» φιλοδοξεί με την παρουσία του να προάγει τον πολιτισμό και τις εικαστικές τέχνες σε ένα ευαίσθητο τόπο του Νομού Χανίων, την παραθαλάσσια Αγία Μαρίνα, που έχει επισημανθεί για την μονοδιάστατη παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Η παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής παραγωγής σε συνδυασμό με τη φιλοξενία μουσειακών και διεθνών εικαστικών δράσεων μέσα στο ευρύ πλαίσιο αναζήτησης τόσο της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας όσο και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι από τις βασικές προτεραιότητες της «Μare Art Gallery».

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων (Λε.Φ.Κι.) ιδρύθηκε το 1981 και από το 1995 ενεργοποιήθηκε δυναμικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Στην μακροχρόνια πορεία της συμμετείχε και οργάνωσε πολλές φωτογραφικές δράσεις στην πόλη των Χανίων. Συμμετείχε σε παγκρήτιες, παγκύπριες και πανελλαδικές φωτογραφικές δράσεις και διοργάνωσε τρείς Πανελλήνιους και ένα Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί αυτά τα χρόνια στα μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους που οργανώνει η Λέσχη. Πολλοί ερασιτέχνες αλλά και μετέπειτα επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα της, τα οποία παρά την ερασιτεχνική τους φύση, χαρακτηρίζονται από ζήλο και αγάπη για τη φωτογραφία.
Παράλληλα η Λέσχη, μέσω των προγραμμάτων της, προσκαλεί και φιλοξενεί καταξιωμένους έλληνες Φωτογράφους καθώς και Φωτογραφικές Ομάδες που παρουσιάζουν το έργο τους στο κοινό της πόλης. Ταυτόχρονα συχνά παρουσιάζεται από Ειδικούς Εισηγητές το έργο σημαντικών Διεθνών Φωτογράφων.
Σήμερα η Λε.Φ.Κι. απαριθμεί εκατό περίπου μέλη και προσδοκεί στο μέλλον σε ακόμα πιο δυναμικές πολιτιστικές παρεμβάσεις.