Η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο πως οι κατασχέσεις συναλλάγματος, χρυσού και αργύρου στα σύνορα, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 41 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 78% μέσα σε ένα χρόνο.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2012, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν 2.638 επιχειρήσεις, περίπου 400 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά και οι κατασχέσεις συναλλάγματος έφτασαν τα 23,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία δεν κατέσχεσε μόνο χρήματα, τα οποία οι κάτοχοι τους προσπαθούσαν να εξάγουν παράνομα από τη χώρα, αλλά και 88 κιλά ακατέργαστο χρυσό και 570 κιλά ασήμι.

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία επισημαίνει πως οι νόμοι της χώρας επιβάλλουν να δηλώνονται και να φορολογούνται οι εξαγωγές συναλλάγματος αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ. 

Οι αστυνομικοί αναφέρουν περιπτώσεις όπως αυτή ενός Ιταλού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία και είχε κρύψει 122.000 ευρώ στον διπλό πάτο της αποσκευής του ή ενός Κινέζου εργολάβου που είχε μέσα σε πακέτα τσιγάρων χαρτονομίσματα των 500 ευρώ συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.