Το γεγονός ότι συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για τις τροποποιήσεις του νόμου 4009 με τρόπο που ουσιαστικά παραπληροφορεί, επιβάλλει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα:

1. Ο νόμος 4009/11 που φιλοδοξεί και στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα και τα κακώς κείμενα, ανοίγοντας νέα προοπτική για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, πρέπει να εφαρμοσθεί για να αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα ή απλά μια πολύ καλή έκθεση ιδεών.

2. Οι τροποποιήσεις στο νόμο 4009/11 που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή μετά την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια τη συζήτησης στην ολομέλεια, περιορίστηκαν στην απαραίτητες παρεμβάσεις, με αλλαγή άρθρων ή απόσυρση άλλων, προκειμένου ο νόμος 4009/11 να εφαρμοστεί άμεσα και στο μέρος που αφορά τη διοίκηση των ιδρυμάτων.

3. Η αδυναμία του ν. 4009 εκδηλώθηκε στο ζήτημα εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης, αφού την ανέθεσε σε «πρώην» και όχι στις υφιστάμενες πρυτανικές Αρχές. Με την τροποποίηση οι σημερινές πρυτανικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής διοίκησης μέχρι 25 Οκτώβρη και τελικά εκλογή μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αλλιώς παύονται αυτοδίκαια.

4. Το ΠΑΣΟΚ τελικά στην ψηφοφορία διαφώνησε μόνο στο άρθρο 12 που αφορούσε την προθεσμία λήξης της θητείας των σημερινών πρυτανικών Αρχών και δεν το ψήφισε.

5. Οι πρώην συνάδελφοι Βουλευτές που ζητούσαν με επιστολή τους να καταψηφίσουμε τις τροποποιήσεις, όπως αυτές αρχικά είχαν δημοσιοποιηθεί, απαξίωσαν εξαρχής την κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας του νόμου, η οποία, αποδείχθηκε ουσιαστική, αφού οι προτάσεις της κας Χριστοφιλοπούλου και του κ. Μπόλαρη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές, ώστε οι τροποποιήσεις να στοχεύουν πραγματικά στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης .

6. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τελικά καταψήφισαν για τους δικούς τους λόγους τις τροποποιήσεις, όπως είχαν απόλυτο δικαίωμα, δυστυχώς εκ των πραγμάτων συντάχθηκαν με αυτούς που δε θέλουν την εφαρμογή του νόμου 4009/11, αλλά τη συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης που βόλεψε τα διάφορα συστήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια.

7. Ο νόμος 4009 τροποποιείται για δεύτερη φορά. Η πρώτη αφορούσε την αλλαγή των όρων μετεγγραφής φοιτητών και την αποκατάσταση των αδικιών που προκαλέσαμε οι 255 που τον ψηφίσαμε σε χιλιάδες αδύναμες οικογένειες τρίτεκνων, πολύτεκνων κλπ για τους οποίους βάζαμε φραγμό στη μόρφωση.

Το ότι οι αρχικές διατάξεις ψηφίστηκαν από 255 Βουλευτές δεν είναι φετίχ και σημαίνει ότι δεν πρέπει να άρουμε αδικίες και να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες του νόμου που τον καθιστούν ανεφάρμοστο και συντηρούν τα κακώς κείμενα.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook