Υπέρ της αγοράς ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Άνχελ Γκουρία τόνισε την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών που τη στηρίζουν.

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ξεκάθαρα πώς η ΕΚΤ μπορεί να εκτονώσει την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, μέσω των αγορών ομολόγων και εγώ υποστηρίζω αυτήν την πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung».

«Το σήμα προς τις αγορές ήταν ξεκάθαρο: οι κερδοσκόποι θα χάσουν το στοίχημά τους ενάντια στο ευρώ καθώς η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της» πρόσθεσε.

Στις 2 Αυγούστου, η ΕΚΤ κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και συγκεκριμένα την απόφασή της να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους κρατών μελών στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Γκουρία, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών τους.

«Η στήριξη της ΕΚΤ τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο» σημείωσε.

(in.gr)