Εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Άγιο Όρος, που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά και τον άνεμο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, διαβεβαίωσε ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς». «Είμαστε μαζί σας σε ό,τι χρειαστείτε» είπε ο πρωθυπουργός.

Η πύρινη λαίλαπα, από την οποία έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους, εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό, σε μία απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τη Μονή Χιλανδαρίου, η οποία επί του παρόντος δεν κινδυνεύει.

Το βράδυ του Σαββάτου σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις: 121 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 314 στρατιώτες και 120 εθελοντές.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνεχιστούν οι ρίψεις νερού.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και 49 Σέρβοι πυροσβέστες, καθώς η Μονή Χιλανδαρίου είναι σέρβικο μοναστήρι.

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θ.Καράογλου, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook