Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ενώ, παράλληλα, αναφερόμενος στα σχέδια για το εφάπαξ, δεν αποκλείει ακόμα και την την επιβολή αναδρομικής εισφοράς, καθώς, όπως λέει, «η λογική "όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν" με ενοχλεί».

Ερωτηθείς αν υπάρξει επιβολή ενός νέου χαμηλότερου «πλαφόν» στις συντάξεις και σε ποιες συντάξεις θα γίνουν μειώσεις, σημειώνει ότι «διαμορφώσαμε εναλλακτικά σενάρια και επιλογές μέτρων που αθροισιτκά ξεπερνούν ακόμη και τον στόχο» που αντιστοιχεί στο υπουργείο και από εκεί και πέρα, το τελικό μείγμα μέτρων θα αποφασιστεί από τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Για το εφάπαξ, λέει ότι οι περικοπές θα γίνουν «ανάλογα με τις αρνητικές αποκλίσεις που έχει φανερώσει η ειδική αναλογιστική μελέτη των υπηρεσιών του υπουργείου», ενώ ερωτηθείς αν θα πάρει πίσω με ένα είδος εισφοράς και μέρος του εφάπαξ που έχει ήδη δοθεί σε δικαιούχους, απαντά:

«Η λογική όσοι "πρόλαβαν, πρόλαβαν, με ενοχλεί"[...] Σε ό,τι με αφορά, θα προστατεύσω τις προοπτικές της νεάς γενιάς, ασφαλισμένων και εργαζομένων».

Για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, λέει ότι είναι μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και. όπως επισημαίνει, «εκτιμώ και ελπίζω ότι δεν θα προχωρήσει».

«Προσωπικά», συνεχίζει, «θα προέτασσα τη διοόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα (ακόμα και κάτω των 60 ετών) όρια συνταξιοδότησης».

Τέλος, ερωτηθείς για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (ότι έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αυτές οι επώδυνες αποφάσεις, υποστηρίζει ότι «για αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθούμε με εξαντλητικό τρόπο να επιλέξουμε τις λιγότερο επώδυνες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις. Για να είμαστε συνεπείς με την προεκλογική πολιτική (και ειλικρινή) μας βούληση».

 

in.gr