Σε βελτίωση των προσφορών εξόφλησης των χρεών προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών καρτών προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, δίνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής της πλειονότητας των οφειλών προς το κράτος σε πολλές άτοκες δόσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μετάθεση της πρώτης πληρωμής ως και 45 ημέρες αργότερα, την έκπτωση που προβλέπεται στις εφάπαξ καταβολές στην Εφορία, καθώς και πρόσθετο κέρδος από τα προγράμματα επιβράβευσης μέσω του «πλαστικού» χρήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δώσει στους φορολογουμένους την ευχέρεια εξόφλησης του εφετινού φόρου εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των άτοκων δόσεων στις προσφορές των τραπεζών κυμαίνεται από 6 ως και 12. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές, εφόσον κάνουν χρήση των πιστωτικών τους ορίων:

1) Να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής σε ως και 12 άτοκες δόσεις κερδίζοντας και την έκπτωση του 1,5%, καθώς η αποπληρωμή του φόρου στο Δημόσιο από την τράπεζα γίνεται εφάπαξ.

2) Να συνδυάσουν τη διευκόλυνση που τους προσφέρει το Δημόσιο (7 δόσεις) με την υπηρεσία πληρωμών των πιστωτικών καρτών. Στην προκειμένη περίπτωση χάνεται η έκπτωση αλλά επιμηκύνεται η συνολική περίοδος εξόφλησης ως και τους 19 μήνες. Αυτό είναι εφικτό διότι, όταν θα αποστέλλει το Δημόσιο ειδοποίηση για την πληρωμή της καθεμιάς από τις επτά δόσεις, ο φορολογούμενος θα τη χρεώνει στην κάρτα του και η αποπληρωμή της θα γίνεται σε ως και 12 άτοκες δόσεις.

Για παράδειγμα, ένας φόρος της τάξεως των 2.000 ευρώ μπορεί να πληρωθεί απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο σε 7 δόσεις των 286 ευρώ περίπου. Αν επιλεγεί η αποπληρωμή του μέσω μιας πιστωτικής κάρτας, η οφειλή μετά την έκπτωση θα υποχωρήσει στα 1.970 ευρώ και θα αποπληρωθεί σε 6 άτοκες δόσεις των 328 ευρώ ή σε 9 δόσεις των 219 ευρώ ή σε 12 δόσεις των 164 ευρώ. Εναλλακτικά, αν επιλεγεί ο συνδυασμός δόσεων από Δημόσιο και τράπεζα, κάθε δόση των 286 ευρώ μπορεί να «σπάσει» σε ως και 12 άτοκες δόσεις.

Τραπεζικά στελέχη συνιστούν στους πελάτες τους να αποφύγουν να μην πληρώσουν κάποια δόση κατά τη διάρκεια εξόφλησης του φόρου, καθώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά λόγω των υψηλών επιτοκίων που ισχύουν στην κατηγορία του «πλαστικού» χρήματος, τα οποία ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις το 16%-17%. Για παράδειγμα, για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή μιας δόσης των 850 ευρώ προκύπτει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τον κάτοχο της κάρτας ύψους άνω των 10 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει η χρήση της υπηρεσίας εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο αποτελεί η επάρκεια του διαθέσιμου υπολοίπου της κάρτας. Για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγξουν τα πιστωτικά τους όρια και, αν αυτά δεν επαρκούν, να υποβάλουν αίτηση αύξησής τους. Επειδή η έγκριση μπορεί να πάρει ακόμη και δύο εβδομάδες, καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να κινηθούν γρήγορα ώστε οι κάρτες τους να είναι έτοιμες ως και το τέλος του μήνα.

Εκτός από τις άτοκες δόσεις και την έκπτωση του 1,5%, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος με πλαστικό χρήμα έχει και άλλα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες των τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

1) Περίοδος χάριτος. Κέρδος μπορούν να έχουν οι καταναλωτές με τη χρονική μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης που εξασφαλίζεται αυτόματα λόγω του τρόπου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Έτσι, αντί να πληρωθεί άμεσα η πρώτη δόση προς το Δημόσιο, καταβάλλεται μετά την έκδοση του επόμενου λογαριασμού στην ημερομηνία πληρωμής της κάρτας, η οποία μπορεί να είναι ως και 50 ημέρες αργότερα.

Για παράδειγμα, αν ένας λογαριασμός εκδίδεται στις 25 κάθε μήνα και η πληρωμή του φόρου γίνει στις 29 Αυγούστου, η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

2) Προγράμματα επιβράβευσης. Οι πληρωμές φόρων συμμετέχουν κανονικά στα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών. Ετσι ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσει πόντους ή ευρώ που να εξαργυρώσει σε επόμενες αγορές του πληρώνοντας λιγότερα χρήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί με την εξόφληση μιας δόσης των 1.000 ευρώ, ο κάτοχος της κάρτας να κερδίσει 10 ή 20 ευρώ, τα οποία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σε ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών της αρεσκείας του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook