Στην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του μέτρου της βιολογικής αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς στο νομό Χανίων αναφέρεται ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι «εκατοντάδες καστανιές έχουν ήδη πληγεί από την ασθένεια, ενώ ταυτόχρονα τα πληγέντα δέντρα αποτελούν σημαντικό μολυσματικό παράγοντα για την περαιτέρω εξάπλωσή της».
Όπως σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής, σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του από το Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης. «Η συγκεκριμένη μέθοδος», προσθέτει, «εφαρμόστηκε κατά την περίοδο 2006-2009 σε 17 νομούς της χώρας με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Όσον αφορά το νομό Χανίων, τονίζει ότι «ήδη, μαζί με άλλους 10 νομούς, έχει ενταχθεί σε έργο του Ε.Σ.Π.Α. για την εφαρμογή τής βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εντούτοις, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών, παρά την ιδιαίτερη σοβαρότητα της ασθένειας».

Ήδη από τον Μάρτιο του 2010 ο κ. Δαμιανάκης είχε υποβάλει σχετική ερώτηση στην προηγούμενη υπουργό, προειδοποιώντας ότι η ασθένεια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσής της. Στην απάντησή της, η Κατερίνα Μπατζελή είχε δεσμευθεί ότι τα έργα για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς σε 8 νομούς της χώρας (ανάμεσά τους και ο νομός Χανίων) θα προκηρύσσονταν έως το τέλος του 2010.

Στην ερώτησή του προς τον κ. Σκανδαλίδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά προειδοποιεί ότι «η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου της βιολογικής καταπολέμησης θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια της καστανιάς, ιδιαιτέρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Πολιτεία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος».

Αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης καλλιέργειας για το νομό, ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι αυτή «παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές, κυρίως για την ορεινή οικονομία (ιδιαίτερα σε υψόμετρα από 350 έως 1.000 μέτρα), προσφέροντας ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους. Σήμερα στο νομό υπάρχουν περίπου 110.000 καστανόδεντρα και η ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε 1.300 τόνους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η καστανιά, ως δασικό δέντρο, δημιουργεί ιδιαίτερο οικοσύστημα και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook