Υπό έλεγχο παραμένουν τα πύρινα μέτωπα στο Άγιο Όρος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να μην έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή ώστε να αποτραπεί αναζωπύρωση των κύριων εστιών που κατέκαιγαν, για πέντε ημέρες, περίπου 40.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Μικρότερα μέτωπα ξέσπασαν επίσης την Κυριακή στη Μαρίτσα της Ρόδου, που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα, και τη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας.

Καθοριστική για την πυρκαγιά στο Άγιο Όρος ήταν η ισχυρή βροχή που ξεκίνησε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου. Μέχρι εκείνη την ώρα η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς τη Μονή Χιλανδαρίου.

Το έργο 64 οχημάτων της Πυροσβεστικής και των δεκάδων πυροσβεστών συνέδραμαν και 49 Σέρβοι πυροσβέστες, καθώς η Μονή Χιλανδαρίου είναι σέρβικο μοναστήρι.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Παράλληλα, το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μαρίτσα της Ρόδου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 12 πυροσβέσετς και έξι οχήματα και το μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγη ώρα αργότερα.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε επίσης και στη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν 18 πυροσβέσετς με εννέα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook