Σ’ ενέργειες που θα υλοποιούν το στόχο της άμεσης διασύνδεσης των απόδημων Κρητών με την Περιφέρεια Κρήτης και παράλληλα θ’ αξιοποιούν προς όφελος του νησιού τις «ισχυρές δυνάμεις» των απανταχού διακεκριμένων Κρητών, προχωρεί άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Αρναουτάκης, παρουσία του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Αντώνη Τσουρδαλάκη και  εκπροσώπων διεθνών Ομοσπονδιών και Ενώσεων  Κρητών, υπογράμμισε τη βούληση της Περιφέρειας, για άμεση δημιουργία και λειτουργία μόνιμου γραφείου απόδημων Κρητών.

«Ένα γραφείο το οποίο θα συμβάλει στην ανατροφοδότηση ιδεών και καλών πρακτικών αλλά και στη διευκόλυνση των απανταχού Κρητών ανά την υφήλιο» πρόσθεσε.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να «επενδύσει» η Κρήτη στα επιφανή, ανά τον κόσμο, «παιδιά» της, που είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας.

Μάλιστα, οι ανά τον κόσμο βραβευμένοι Κρητικοί στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής κ. α. θα κληθούν στην Κρήτη για μια σειρά διαλέξεων, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Αρναουτάκη, που έγινε παρουσία βουλευτών, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, φορέων του Ρεθύμνου και των πρώην Προέδρων  του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. κ. Αεράκη και Σημαντήρη, έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας χαιρετίζοντας την έναρξη της  Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Θέλω να γνωρίζεται ότι με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι σε εσάς που ζείτε μακριά από την Ελλάδα και την Κρήτη στις πέντε ηπείρους της Γης.

Να ξέρετε ότι είμαστε περήφανοι για σας και χαιρόμαστε όταν ακούμε τις προόδους σε κάθε δραστηριότητά σας, τιμώντας έτσι τον τόπο σας και την καταγωγή σας.

Η Κρήτη διαθέτει εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει προσφέρει τεράστιο έργο, σ’ αυτό που λέμε σήμερα, πρόοδο και πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα η κρητική διασπορά στο γενικότερο πλαίσιο των παγκοσμιοποιημένων  και οικουμενικών αγορών, δικτυώνεται και λειτουργεί σαν παγκόσμιο δίκτυο σε ένα οικουμενικό περιβάλλον.  

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Ελλάδα διανύουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των Ελλήνων, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει.

Σήμερα η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχική αναγκαιότητα. Η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος.

Και εδώ μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο. Στους προσεχείς στόχους μας είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμου γραφείου απόδημων Κρητών με σκοπό την άμεση διασύνδεση των απόδημων Κρητικών με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ένα γραφείο το οποίο θα συμβάλει στην ανατροφοδότηση ιδεών και καλών πρακτικών αλλά και τη διευκόλυνση των απανταχού Κρητών ανά την υφήλιο.

Στοχεύουμε στη συνεργασία και κινητοποίηση αναγνωρισμένων, διακεκριμένων και βραβευμένων Κρητών που ζουν και διαπρέπουν ανά τον κόσμο, ο καθένας στον τομέα του, είτε αυτός είναι ο επιστημονικός, ο κοινωνικός, ο οικονομικός, ο πολιτιστικός, ο καλλιτεχνικός, ή άλλος, τους οποίους θα καλέσουμε στην Κρήτη σε ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις μιας και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη στο γραφείο μου τον διαβεβαίωσα για την ενεργή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου Κρητών, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στα Χανιά.

Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να υπάρχει η μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας.

Θεωρώ ότι μόνο με τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνέργεια και την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Είμαστε δίπλα σας και σας νιώθουμε δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για την Κρήτη».