Την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου υπέβαλε η Σλοβάκα Άννα Μπουμπενίκοβα, μια εκ των τριών μελών που είχαν ορίσει τον Αύγουστο του 2011 τα κράτη της Ευρωζώνης και η Κομισιόν.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου έγινε γνωστή η -από 9/8- παραίτηση ενός από τα επτά μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων (ΣΕ) του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραίτηση της Σλοβάκας «σοφής» έβγαλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό και το σλοβακικό κράτος από τη δύσκολη θέση, στην οποία είχαν βρεθεί για διαφορετικούς λόγους.

Η Σλοβακία επειδή, διά της προηγούμενης κυβέρνησής της, την πρότεινε, η Επιτροπή επειδή προέκρινε την υποψηφιότητά της και το ελληνικό κράτος επειδή, εμμέσως, διά της απόφασης του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ την ενέκρινε τυπικά. Ποιος απ\’ όλους, σε αυτό το κουβάρι των sui generis Οργανισμών και αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, θα έπρεπε να ζητήσει την παραίτηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ήταν η Κομισιόν εκείνη που το έκανε (ανεπίσημα βέβαια, όπως τείνουν να λειτουργούν τα πάντα στην ΕΕ τελευταία), βγάζοντας τους πάντες από τη δύσκολη θέση.

Η Αννα Μπουμπενίκοβα εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς απολύτως σχετικής με το έργο που επιτελούσε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Μπουμπενίκοβα ήταν, μέχρι τις αρχές του 2012 πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Ιδιοκτησίας (FNM) της Σλοβακίας.

Το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί το ζεύγος Μπουμπένικ έγινε γνωστό με το κωδικό όνομα «Gorila» (ας το λέμε «Γορίλα»). Αυτήν την ονομασία είχαν δύο αρχεία με έγγραφα των σλοβακικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και ακολούθως στον Τύπο: Gorila και Gorila 1 (οι «Γορίλες»). Τα αρχεία αυτά προέρχονταν από την παρακολούθηση ενός διαμερίσματος στην Μπρατισλάβα. Το ότι ονομάστηκαν έτσι το οφείλουν στον σωματότυπο του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, Ζολτάν Βάργκα, πρώην αστυνομικού.

Οι «Γορίλες» περιείχαν μια εκτενή σύνοψη των συνομιλιών στο υποτίθεται ασφαλές διαμέρισμα της Μπρατισλάβας, μεταξύ 2005 και 2006, ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας, υπουργών και άλλων κορυφαίωνπολιτικων παραγόντων με επιχειρηματίες, ιδίως με στελέχη από τον όμιλο Penta, δηλαδή του ενός εκ των δύο επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στη σλοβακική οικονομία, όπως και με στελέχη ξένων πολυεθνικών και τραπεζών.

Οι συναθροίσεις αυτές κίνησαν το ενδιαφέρον ενός πράκτορα της SIS, της σλοβακικής υπηρεσίας πληροφοριών. Εβλεπε συνεχώς κάτω από το σπίτι του παρκαρισμένα εταιρικά αυτοκίνητα της Penta και αποφάσισε να μάθει γιατί. Η αυθεντικότητα των πληροφοριών που αποκαλύπτουν οι «Γορίλες» αμφισβητήθηκε. Ωστόσο, σλοβακικό δικαστήριο αποκάλυψε ότι είχε δώσει στη SIS ένταλμα για την παρακολούθηση του διαμερίσματος, εμμέσως επιβεβαιώνοντας ότι όσα αναφέρουν οι «Γορίλες» γενικά ευσταθούν.

Το κύριο θέμα συζήτησης σ\’ εκείνο το διαμέρισμα της Μπρατισλάβας ήταν ?τι άλλο;? τα λεφτά. Η Μπουμπενίκοβα φέρεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες, ανάμεσα σε όσους είχαν λεφτά και σε όσους είχαν εξουσία. Ο άντρας της, Ρόμπερτ Μπουμπένικ, εμφανίζεται να έχει κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις με τον όμιλο Penta. Οταν βρέθηκαν κάποιες ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό της οικογένειας, η Αννα Μπουμπενίκοβα ισχυρίστηκε ότι οφείλονται στο γεγονός πως ένας συγγενής της κέρδισε το λαχείο και εισέπραξε η ίδια τα χρήματα για να διατηρήσει αυτός την ανωνυμία του. Σίγουρα μια πρωτότυπη εξήγηση…

Το ΣΕ του ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του οποίου ήταν η Μπουμπενίκοβα έχει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο, καθώς η θετική γνωμοδότησή του είναι απαραίτητη για κάθε σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει το δ.σ. του Ταμείου. Οπως ορίζει το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, «το ΣΕ ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για θητεία τριών ετών, που μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα. Τα μέλη του ΣΕ είναι πρόσωπα εγνωσμένου διεθνούς κύρους που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους εμπειρία στον τεχνικό, οικονομικό ή νομικό τομέα.

Ο ρόλος του «Eθνους»

Υστερα από δημοσιεύματα ΜΜΕ για το παρελθόν της Αννας Μπουμπε­νίκοβα, το «Εθνος της Κυριακής» αποτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια ημέρα, στις 9/8, η Μπουμπενίκοβα υπέβαλε την παραίτησή της, κάτι που απέφευγε να κάνει εδώ και επτά μήνες, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστή η εμπλοκή της στο σκάνδαλο της Σλοβακίας. Πρόλαβε να κλείσει ένα ?ελάχιστα παραγωγικό σε έργο? έτος ως σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι πρόσφατα δεν ξέραμε κάτι άλλο για τα τρία μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνομώνων που διορίστηκαν από τους εταίρους μας στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από το ότι πρόκειται για «μια Σλοβάκα, έναν Ισπανό και έναν Γερμανό». Χρειάστηκε μια είδηση από τη Σλοβακία που έλεγε για την πρόθεση του σλοβακικού υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει την ανάκληση της Μπουμπενίκοβα από τον ρόλο που επρόκειτο να αναλάβει στην Ελλάδα, για να μάθουμε ποια ακριβώς είναι αυτή η «μια Σλοβάκα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπουμπενίκοβα είχε προταθεί για τη θέση του μέλους του ΣΕ του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2011, όταν στηνόταν το Ταμείο από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, των Χριστιανοδημοκρατών.

Το σλοβακικό δημοσίευμα ήταν εσφαλμένο ως προς τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων της, τον οποίο τοποθετούσε στο μέλλον, καθώς και για την ακριβή θέση που αυτή είχε ? θεωρούσε ότι ήταν διορισμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν, όμως, στην οποία το «Εθνος» απηύθυνε τα σχετικά ερωτήματα, έδωσε την ακριβή πληροφόρηση.

Η Κομισιόν, από κοινού με τις χώρες της Ευρωζώνης, τον Αύγουστο του 2011 ήταν εκείνη που αξιολόγησε και προέκρινε την υποψηφιότητα της Μπουμπενίκοβα βάσει της εμπειρίας της, όπως γνωστοποιεί η απάντηση της Επιτροπής. Η Κομισιόν απαντώντας στην ?προ της παραίτησης της Σλοβάκας ευθεία ερώτησή μας για το αν θα αντικατασταθεί η Μπουμπενίκοβα, και ποιος θα αποφασίσει γι\’ αυτό, απέφυγε να πάρει θέση. Εκανε λόγο για μέλη του ΣΕ που εκλέγονται για τριετή και ανανεώσιμη θητεία, και υπογράμμισε ότι χωρίς επίσημη καταγγελία και ενημέρωση από τη σλοβακική κυβέρνηση δεν μπορεί να εικοτολογεί για το μέλλον της.

Τελικά, μία ημέρα μετά, στις 10/8, με δελτίο Τύπου έγινε γνωστή η παραίτηση από το ΣΕ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 10 Αυγούστου, η Κομισιόν αναφέρει ότι «τον Αύγουστο του 2011, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισαν τα 3 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που διόρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του τότε νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Μεταξύ των υποψηφίων που πρότειναν τα διάφορα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η κυρία Bubenikova επελέγη με βάση την επαγγελματική της εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνη την εποχή ήταν Πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας».

«Κατόπιν καταγγελιών για διαφθορά, οι σλοβακικές αρχές εντός του 2012 απέλυσαν την κυρία Bubenikova από το Ταμείο Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες ή κάποια επίσημη διαδικασία έρευνας που να αφορούν στην κυρία Bubenikova».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε γνώση της «παραίτησης της κυρίας Bubenikova από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012» και καταλήγει υπενθυμίζοντας «την πίστη της στη θεμελιώδη αρχή \”αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου\”».

Στο θέμα είχε αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αρνηθεί κατηγορηματικά την ανάληψη ρόλου από την κ. Μπουμπενίκοβα και να ζητήσει άμεσα τον φάκελο της υπόθεσης από την σλοβακική δικαιοσύνη».

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook