Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.800 τραυματίστηκαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Μέσα σε έντεκα λεπτά έγινε η καταστροφή!

Αρχικά σημειώθηκε σεισμός ισχύος 6,4 Ρίχτερ (ή, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις 6,2 Ρίχτερ) με επίκεντρο κοντά στην πόλη Ταυρίδα στο βορειοδυτικό Ιράν. Μετά από λίγα λεπτά έγινε και δεύτερος σεισμός 6,2 Ρίχτερ (ή 6 Ρίχτερ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις), ενώ ακολούθησαν 40 μετασεισμοί. Η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή σε 110 πόλεις και οικισμούς του βορειοδυτικού Ιράν. Σε πολλές περιοχές προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ κατέρρευσαν και τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έμειναν στο ύπαιθρο, καθώς ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μετασεισμοί στην περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και οι διασώστες δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ορισμένα χωριά τα οποία έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Η Ταμπρίζ είναι μια μεγάλη πόλη και εμπορικό κέντρο μακριά από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ιράν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του που είναι γνωστές.

Τα κτίρια στην πόλη είναι καλά κτισμένα και το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως κανείς στην πόλη δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις σε ιρανικά χωριά, ωστόσο, είναι συχνά φτιαγμένα από μπετόν ή πλίνθους που μπορεί να καταρρεύσουν σε έναν ισχυρό σεισμό.

Ο βουλευτής Αμπάς Φαλαχί δήλωσε στο Fars ότι οι διασώστες δεν μπόρεσαν ακόμη να φθάσουν σε 10 έως 20 χωριά.

Τοπικός επαρχιακός αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους στην περιοχή να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύχτας από το φόβο μετασεισμών, σύμφωνα με το IRNA. Ο Φαλαχί είπε πως οι άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται ψωμί, αντίσκηνα και πόσιμο νερό.

Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στέλνει ένα φορτηγό με προμήθειες έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

(protothema.gr)