Τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα επισιτιστική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2008, έκρουσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO , στην περίπτωση που οι χώρες παραγωγής σιτηρών επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές, λόγω ανησυχιών για αυξημένο κόστος διατροφής, ως αποτέλεσμα της ανόδου στις διεθνείς τιμές τροφίμων τον Ιούλιο.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου, η μεγαλύτερη χρήση βιοκαυσίμων, οι αρνητικές καιρικές συνθήκες (και κυρίως η καταστροφική ξηρασία) και οι περιοριστικές πολιτικές στις εξαγωγές είχαν οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών των τροφίμων το 2007-2008, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Αϊτή.

Οι ανησυχίες εξαιτίας των συνθηκών ξηρασίας στις περισσότερες περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ οδήγησαν τον προηγούμενο μήνα τις τιμές καλαμποκιού και σιταριού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωθώντας προς τα πάνω και τις τιμές των τροφίμων, αναθεωρώντας τις προηγούμενες προβλέψεις του FAO για πτωτική πορεία των τιμών φέτος.

«Υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτή τη φορά δεν θα προχωρήσουμε σε κακούς χειρισμούς και παρεμβάσεις στην αγορά μέσω περιορισμών (στις εξαγωγές), και, εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα βιώσουμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως εκείνη του 2007/08. Ωστόσο, αν οι πολιτικές αυτές επαναληφθούν, όλα είναι πιθανά», τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO.

Οι διεθνείς τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ύστερα από τρεις συνεχείς μήνες πτωτικής πορείας, γεγονός που οφείλεται σε άνοδο στις τιμές σιτηρών και ζάχαρης. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO ανήλθε τον Ιούλιο στις 213 μονάδες, από 201 μονάδες του Ιουνίου. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τοποθετείται κατά μέσο όρο στις 213 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 12 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ των 238 μονάδων που είχε φθάσει το Φεβρουάριο του 2011, αναφέρει ο οργανισμός. Ο δείκτης απέχει 14 μονάδες από το ιστορικό ρεκόρ των 274 μονάδων που σημείωσε τον Απρίλιο του 2008, χρονιά κατά την οποία ξέσπασαν έντονες ταραχές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, λόγω του αυξημένου κόστους διατροφικών ειδών.

Στις ΗΠΑ, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υπονομεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης κατά 19% μετά και τις χειρότερες του αναμενομένου εκτιμήσεις για την παραγωγή στη Ρωσία, και ενώ η ζήτηση αναμένεται μεγαλύτερη.

Τέλος, οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν τον Ιούλιο λόγω των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές στη Βραζιλία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως, όπως και στην Ινδία και την Αυστραλία, υπογραμμίζει ο FAO στην ανακοίνωσή του.

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook