Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες μετά την άφιξη των στρατιωτών από την Σαουδική Αραβία.

Η κρατική τηλεόραση του Μπαχρέιν μετέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι με εντολή από τον βασιλιά «δόθηκε άδεια στον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπαχρέιν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια της Κυριακής. Λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και λίγα καταστήματα είναι ανοικτά στο κέντρο της πόλης. Ελάχιστοι είναι οι έλεγχοι της τροχαίας ενώ οι δυνάμεις καταστολής είναι απούσες από την πόλη.

Η εξέλιξη έρχεται σχεδόν μία μέρα μετά την άφιξη 1000 στρατιωτών από την Σαουδική Αραβία και 500 αστυνομικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Μπαχρέιν. Οι δυνάμεις στάλθηκαν μετά από αίτημα της βασιλικής οικογένειας της χώρας, που ήρθε αντιμέτωπη με διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες που ζητούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ήδη το State Department κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και συνέστησε στους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί.