Την παρουσίαση του προγράμματος με το οποίο θα διεκδικήσει τη διοίκηση της Ε.Π.Σ. Χανίων στις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε τη Δευτέρα (13/8) στο ΕΒΕΧ η κίνηση \”ΝΕΑ ΕΠΣΧ\”.
Ο επικεφαλής της κίνησης, Μανόλης Φραγκάκης, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ως λέξεις κλειδιά τις παρακάτω: \”Διαφάνεια-Ήθος-Αξιοκρατία-Ενημέρωση-Συνεργασία-Συμμετοχή-Προγραμματισμός-Σχεδιασμός-Μεθοδικότητα-Διεκδίκηση-Εργατικότητα-Αποτελεσματικότητα\”.

Οι άμεσες ενέργειες της κινήσεως σε περίπτωση που κερδίσει στην εκλογική διαδικασία ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι θα είναι οι εξής:

1)Επανεξέταση κόστους παραβόλων
2)Δωρεάν το κόστος Ιατρών
3)Η Νέα ΕΠΣΧ θα καλύψει το 50% του ετησίου κόστους των Διαιτητών ( μέσω χορηγίας).

Σε σχετική ερώτηση για το ποιος είναι ο χορηγός που θα αναλάβει να καλύψει ένα τόσο μεγάλο ποσό όπως το 50% του κόστους διαιτησίας ο επικεφαλής της κίνησης τόνισε ότι είναι υπαρκτός ο χορηγός αλλά δεν μπορεί να ανακοινωθεί από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκλογές.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι έχει τη στήριξη των: Δημήτρη Λειψάκη (Αντιδήμαρχος Χανίων), Τάσου Κουρουπάκη (Περιφερειακός σύμβουλος), Μιχάλη Κοτζαμιχάλη (Δημοτικός σύμβουλος Χανίων), Κωνσταντίνου Βροντάκη (Αντιδήμαρχος Αποκορώνου), Ιπποκράτη Μανουδάκη (Πρόεδρος ΕΑΚ Χανίων), Μιχάλη Σχοινά (Αντιπρόεδρος Κοινότητας Μουρνιών), Νίκου Κασιμάτη (Επιχειρηματίας), Μανόλη Κουκλάκη (πρώην Αντιδήμαρχος Σούδας), Νίκου Παπαδάκη (Επιχειρηματίας), Στέφανου Ντουκάκη (Γιατρός-Παθολόγος), Γιώργου Μπατζακάκη (Επιχειρηματίας), Κώστα Σταυρουλάκη (Ιδιωτικός υπάλληλος), Τάσου Λουφαρδάκη  (δημοτικός υπάλληλος Δήμου Πλατανιά), Μανόλη Χαιρετάκη  (πρώην Αντιδήμαρχος Κισσάμου, μέλος του ΕΒΕΧ), Γιάννη Μαρκουλάκη (δικηγόρος), Πολυχρόνη Σημαντηράκη (δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά), Αντώνη Κουκλάκη (πρώην διαιτητής Α\’ Εθνικής), Γιώργου Τσαπάκου (πρώην Δήμαρχος Θερίσσου), Γρηγόρη Αρχοντάκη (πρώην Νομάρχης Χανίων), Ευτύχη Κονταξάκη (Περιφερειακός σύμβουλος) και πολλών άλλων που συνεργάζεται μαζί τους και βλέπουν θετικά την κίνηση για ένα καλύτερο αύριο για το χανιώτικο ποδόσφαιρο, όπως ανέφερε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κίνησης:




ΝΕΑ ΕΠΣΧ 2012

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΗΘΟΣ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με γνώση, πείρα, θέληση και βούληση να το υπηρετήσουμε, χωρίς να αποσκοπούμε σε προσωπικά, οικονομικά ή άλλα οφέλη.
Μέλημα και προσπάθεια μας θα είναι να βελτιώσουμε την αξιοπιστία, την ισονομία και την αξιοκρατία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Χανίων. 
Να διαφυλάξουμε το κύρος, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την αξιοπρέπεια όλων όσων ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Παράγοντες, Διαιτητές, Ποδοσφαιριστές, Παρατηρητές, Προπονητές, κ.λ.π.,

Η Φιλοσοφία μας και οι βασικοί μας στόχοι  είναι:


• Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να αναπτύξει μία νέα κοινωνικότητα για τους ανθρώπους  και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ομαδικότητας , του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμμιλας.

• Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στηρίζεται κύρια στο μεράκι, και την αγάπη των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτό για αυτό και π΄ρπει να υποστηριχτεί από όλους.

• Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πέρα από την υποστήριξη την οποία έχει ανάγκη, απαιτεί και σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εντιμότητα, οργάνωση και προγραμματισμό.

• Ο ποδοσφαιρικός παράγοντας δεν είναι μία ανεύθυνη και πρόχειρη κατάσταση. Ο ποδοσφαιρικός παράγοντας, πρέπει να είναι: μεθοδικός, οργανωτικός, ενωτικός, ήρεμος , ειλικρινής, συνεκτικός, κοινωνικός και δίκαιος.

• Το ποδόσφαιρο μαθαίνεται στις μικρές ηλικίες με σωστή οργάνωση και μεθοδολογία. Το ταλέντο βελτιώνεται και ολοκληρώνεται στις μικρές ηλικίες.

• Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει ο τροφοδότης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Α. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΓΗΠΕΔΑ

Με συμπαραστάτες τις Δημοτικές Αρχές αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα προγραμματίσουμε από κοινού τον εκσυγχρονισμό αλλά και την συντήρηση των Αθλητικών εγκαταστάσεων- Γηπέδων που χρησιμοποιεί η ΕΠΣΧ .

Επαρκούν όμως αυτά, προκειμένου ο Νομός μας να αναβαθμιστεί σε εγκαταστάσεις και γήπεδα με φυσικό ή συνθετικό χλοοτάπητα; Ασφαλώς και όχι. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Την επόμενη τετραετία θα πρέπει να διεκδικήσουμε να ολοκληρωθούν τα γήπεδα Αγίας Μαρίνας, Γαλατά, Βαρυπέτρου και Μοναχής Ελιάς με βοηθητικά γήπεδα, γήπεδα 5Χ5, γυμναστήρια, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις κρατικές οικονομικές συνθήκες χρηματοδότησης. 

Πρέπει όμως και τα υπόλοιπα γήπεδα να βελτιωθούν , στα αποδυτήρια, στους αγωνιστικούς χώρους, και στις περιφράξεις και να αποτελέσουν και για τα ερασιτεχνικά σωματεία «κυψέλες» ποδοσφαίρου.

Ξεκινώντας την νέα αγωνιστική περίοδο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου της Περιφέρειας θα πιέσουμε τους φορείς αυτούς, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Β. ΥΓΕΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ

1)Προληπτικός Έλεγχος – Κάρτα Υγείας Αθλητών

Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές αλλά και την Περιφερειακή ενότητα Χανίων η Νέα ΕΠΣΧ θα δημιουργήσει , το Κέντρο Ελέγχου της Υγείας των αθλητών. Επίσης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Χανίων και τον Ερυθρό Σταυρό θα διοργανώσει σεμινάρια εφαρμογής απεινειδωτών για να τα παρακολουθήσουν παράγοντες – προπονητές – αθλητές.

Μας ενδιαφέρει δηλαδή η ουσιαστική εφαρμογή του ιατρικού ελέγχου και όχι ο τυπικός προληπτικός έλεγχος μόνο

2)Γιατροί στα γήπεδα

Η Νέα ΕΠΣΧ θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κόστος της παρουσίας γιατρών στα γήπεδα.

Επίσης θα στελεχωθεί και θα είναι στη διάθυεση όλων πλήρψς εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο

Γ.  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  1. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Θα βελτιώσουμε σε συνεργασία με τα Σωματεία, τα Πρωταθλήματα μας ώστε α δώσουμε αυτό που πραγματικά αξίζει στο Χανιώτικο ποδόσφαιρο, περιμένοντας κάθε θετική νέα πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί. Στα πλαίσια διεύρυνσης, εκπροσώπησης αυτών που ασχολούνται με το Χανιώτικο Ποδόσφαιρο (Ένωση – Παράγοντες – Προπονητές – Διαιτητές) θα συνδράμουμε στην δημιουργία Συνδέσμου Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή ώστε να ακούγονται και οι προτάσεις των πρωταγωνιστών. Δύο φορές τον χρόνο θα συνεδριάζουν τα μέλη του συνδέσμου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Το άτυπο όργανο θα αποτελούν οι αρχηγοί των ομάδων Α’ κατηγορίας  και ο Αρχηγός μιας ομάδας Β’ Κατηγορίας από κάθε επαρχία (αυτής που τερμάτισε ψηλότερα στην βαθμολογία τον χρόνο που πέρασε) με έναν αναπληρωματικό.    

  1. ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Θα βελτιώσουμε τα παιδικά πρωταθλήματα Νέων, Παίδων, Προπαίδων, Τζούνιορς και Προτζούνιορς. Τα πρωταθλήματα αυτά, είναι ότι καλύτερο και αγνό υπάρχει, όταν ένας μικρός αθλητής ξεκινά τα πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο. Γι αυτό θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία πολλών παραγόντων (προπονητών, γονέων, υπεύθυνων ομάδων)  και αυτό θα επιδιώξουμε να το πετύχουμε με την βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων.  Όσα παιδιά (έως 13ων ετών) δεν δύνανται να εκδώσουν δελτία θα  αγωνίζονται με πιστοποιητικά. Γιατί δικαίωμα στην άθληση έχουν όλοι.

Πρόταση μας:

  1. Οι ομάδες της Α’ κατηγορίας θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε τουλάχιστον ένα από τα παιδικά πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ένωση μας.

  2. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Χανίων και την Επιτροπή Διαιτησίας τα Παιδικά Πρωταθλήματα θα τα διευθύνουν διαιτητές χωρίς αμοιβή και τα χρήματα αυτά η Ένωση θα τα διαθέσει για την αποστολή των Πρωταθλητών μιας κατηγορίας κάθε χρόνο σε τουρνουά Πανελλήνιας εμβέλειας.

3) ΜΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αναβάθμιση της λειτουργίας των μικτών ομάδων, σε συνεργασία πάντα με τους προπονητές που με υπευθυνότητα και σωστή αξιολόγηση θα δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς αθλητές του Νομού να δείξουν το ταλέντο τους, βοηθώντας εκτός από την ομάδα τους και τον εαυτό τους.Εφαρμογή Κ.Α.Π σε περίπτωση άρνησης.

4) ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Πειθαρχική επιτροπή θα λειτουργεί με  πλήρη διαφάνεια και ίση αντιμετώπιση όλων των περιστατικών κατά τους αγώνες. Αυτό θα το πετύχουμε εφαρμόζοντας αυστηρά τον Κ.Α.Π.

5) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Η Επιτροπή πρέπει να λειτουργεί με υπευθυνότητα, αξιολόγηση και παρακολούθηση των αγώνων καθώς και ενδιαφέρον για την πορεία των διαιτητών με διαφάνεια .
Οι στόχοι μας είναι : 
Α) Τρεις (3) αγώνες ο κάθε διαιτητής την ίδια ομάδα σε κάθε γύρο ως γηπεδούχος, ή συνολικά τέσσερις (4) αγώνες στους δύο (2) γύρους. 
Β) Παρατηρητές διαιτησίας σε Α΄ Κατηγορία και όπου αλλού ζητήθηκε, συμμετέχοντας οικονομικά και η Ένωση. 
Γ) Νέοι διαιτητές μετά από παρακολούθηση αξιολογούνται αμέσως σε ανώτερες κατηγορίες 
Δ) Σεμινάρια και Σχολές σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτητών

Συγκεκριμένα :

  1. Στελέχωση Επιτροπής Διαιτησίας με αξιοκρατία και ανεξαρτησία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας η επιτροπή θα στελεχώνεται από πρώην Διαιτητές οι οποίοι θα έχουν αγωνιστεί σε ανώτερες κατηγορίες της διαιτησίας ( Διεθνείς, Α’ Εθνική) . Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για την στελέχωση της Διαιτησίας όσον αφορά το αγωνιστικό τομέα των πρωταθλημάτων καθώς και την αξιολόγησή τους. Η επιτροπή διαιτησίας στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, θα παραδίδει στην ΕΠΣΧ τις βαθμολογίες όλων των διαιτητών καθώς και τις προτάσεις για την αξιολόγηση του κάθε διαιτητή.

  1. Η επιτροπή διαιτησίας θα διοργανώσει πριν την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων, σεμινάριο, στο οποίο υποχρεωτικά θα συμμετέχουν οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων καθώς και ένα μέλος του ΔΣ της κάθε ομάδας ώστε να ενημερώνονται από τους Εκπαιδευτές Διαιτησίας για τυχόν τροποποιήσεις σε θέματα Κανονισμού Διαιτησίας.
  2. Κάθε σωματείο μέλος της ΕΠΣΧ θα προτείνει τουλάχιστο ένα πρώην ποδοσφαιριστή για να παρακολουθεί την Σχολή Διαιτησίας που θα διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Χανίων έτσι ώστε να αυξηθεί η δύναμη των μελών του Συνδέσμου. Θέλουμε απόλυτο επαγγελματισμό και απουσία προσωπικών ή υποκειμενικών κριτηρίων. Θα ξαναδούμε όλοι μαζί και με τους διαιτητές αλλά και τα σωματεία τα κριτήρια της εντοπιότητας και θα συνεργαστούμε για να μην υπάρχουν παράπονα
  3. Θα υπάρχει κλήρωση των Διαιτητών για τους αγώνες του τοπικού και όχι ορισμός που υπάρχει μέχρι σήμερα , η οποία θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη βράδυ στα γραφεία της ΕΠΣΧ Χανίων παρουσία των εκπροσώπων των ομάδων. Αναλόγως της κρισιμότητας του αγώνα μπορεί να γίνεται κλήρωση ή ορισμός από συγκεκριμένους διαιτητές που θα επιλέγονται με την σύμφωνη γνώμη των σωματείων
  4. Δεν θα μπορεί Διαιτητής να αγωνισθεί 2 συνεχόμενες φορές ως Διαιτητής ή ως επόπτης την ίδια ομάδα
  5. Θα υπάρχει ανακοίνωση των ποινών για τους Διαιτητές οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί από τους παρατηρητές Διαιτησίας.
  6. Ανακήρυξη καλύτερων Διαιτητών βάσει βαθμολογίας από τους Παρατηρητές Διαιτησίας καθώς και βράβευση με έπαθλο από χορηγό.
  7. Μείωση ποσοστού συμμετοχής των σωματείων στο Εξοδολόγιο της Διαιτησίας με προσπάθεια για ταυτόχρονη κάλυψη από χορηγία του ποσού κατά 50 %
  8. Στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου μαζί με την αξιολόγηση των Διαιτητών θα υπάρχει και αξιολόγηση του έργου της επιτροπής Διαιτησίας από το ΔΣ της ΕΠΣΧ
  9. Εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται και πληρούν κάποια αντικειμενικά κριτήρια με σκοπό να βοηθήσουν ως παρατηρητές αγώνων με αξιοκρατική επιλογή
  10. Συνεργασία με διαιτητές που στο παρελθόν έχουν σφυρίξει στην Α Εθνική, διεθνείς διαιτητές κλπ. Υπάρχουν προσωπικότητες που τώρα δεν ανακατεύονται και είναι στο περιθώριο

    Δ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Διαφάνεια – Διαύγεια-Εντιμότητα. Ο Οικονομικός έλεγχος είναι απαραίτητος για ξέρουν όλοι τι γίνεται. Η δημιουργία επιπλέον Εσόδων από διάφορες πηγές και η προσέλκυση χορηγιών είναι απαραίτητες

Ε) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ 

  1. Σύνδεσμος Διαιτητών

Με σωστό προγραμματισμό και συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαιτητών Χανίων θα δημιουργήσουμε σχολές και ενημερωτικά σεμινάρια σε σταθερή χρονική περιοδικότητα για την αναβάθμιση της τοπικής διαιτησίας.

  1. Σύνδεσμος Προπονητών

Η διοργάνωση Σχολών Προπονητών και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τον «Παγκρήτιο»  Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου και την Ε.Π.Ο. Στόχος μας να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο για να είναι ένας προπονητής όσο πιο επιμορφωμένος, γιατί αυτό σημαίνει σωστά προετοιμασμένος. Και ο ίδιος και οι αθλητές.

3.    Άλλοι Φορείς

Το πρώτο μέλημα μας είναι η θεσμική επαφή με τους φορείς του Νομού μας (Περιφέρεια, Δήμοι, Αστυνομία, αλλά και το ΕΑΚ)  με στόχο να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για την άθληση των ποδοσφαιριστών και την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

  1. ΕΠΟ – ΓΓΑ

Οικονομική βοήθεια της ΓΓΑ με την ΕΠΟ και ειλικρινή συνεργασία για την επίλυση πολλών θεμάτων. Διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην περιφέρεια



Ε) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ



Αναβάθμιση των Διοικητικών Υπηρεσιών με την πλήρη Ηλεκτρονική καταγραφή όλου του υλικού αλλά και του αρχείου της Ένωσης.

Αναβάθμιση της  ηλεκτρονικής σελίδας, ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι για τις δραστηριότητες της Ένωσής

Από τις πρώτες ενέργειές μας μετά τις Εκλογές θα είναι η Δημιουργία Μουσείου Χανιώτικου  Ποδοσφαίρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους αθλητές να μάθουν την ιστορία του Χανιώτικου Ποδοσφαίρου που είναι ενδιαφέρουσα, αλλά και οι παλιοί να ξαναθυμηθούν τις ιστορικές στιγμές που έζησαν.



Ζ) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ



Δημοσιοποίηση κριτηρίων τρόπου επιχορήγησης σωματείων με απόλυτη διαφάνεια, όπως πχ :

-Λειτουργία τμημάτων υποδομής


– Συμμετοχή νέων αθλητών στα Πρωταθλήματα


– Συμμετοχή αθλητών σε Μικτές και Εθνικές Ομάδες. 


– Συμμετοχή παρατηρητών σε αγώνες


– Δημιουργία γυναικείων τμημάτων.


Για την Νέα ΕΠΣΧ 2012 η τακτική Επιχορήγηση στα Σωματεία θα πρέπει να καταβάλλεται πάντα πριν την έναρξη νέας αγωνιστικής περιόδου, βοηθώντας έτσι τους παράγοντες.


Η) ΘΕΣΜΙΚΑ

  • Υποστήριξη στην δημιουργία Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών
  • Κατασκευή γηπέδου στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Πολυτεχνείο
  • Αλλαγή και εκσυγχρονισμός του Καταστατικού της ΕΠΣΧ για δικαιότερη και δημοκρατική εκπροσώπηση των μελών της

Θ) ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  • Επανεξέταση κόστους παραβόλων
  • Δωρεάν το κόστος Ιατρών
  • Η Νέα ΕΠΣΧ θα καλύψει το 50% του ετησίου κόστους των Διαιτητών ( μέσω χορηγίας)


Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook