Μειωμένη ακόμα και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι τον Δεκαπενταύγουστο η κίνηση στην Τήνο. Θύμα της οικονομικής κρίσης έχει πέσει και ο θρησκευτικός τουρισμός με την πτώση στα είδη που διακινούνται από τα καταστήματα της Τήνου να υπολογίζεται στο 40%.

Μιλώντας στα Νέα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου, Ανδρέας Τσιμέκης, εξηγεί: «Η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη. Υπολογίζουμε ότι σε σχέση με πέρυσι η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί κατά 50% όπως και οι κρατήσεις σε δωμάτια ενόψει και της γιορτής. Όσο για τα εμπορικά καταστήματα η πτώση των πωλήσεων φτάνει το 60%-70%, ακόμα και στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που οδηγεί στην Παναγία.»

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τουρισμό, γεγονός που έχει σοβαρή επίπτωση τόσο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων και δωματίων όσο και στους τζίρους των επιχειρήσεων. «Οι επισκέπτες έρχονται, προσκυνούν και φεύγουν την ίδια ημέρα. Αλλοτε έμεναν μερικές ημέρες στο νησί και αυτό κινούσε την αγορά.»

Πάντως, τόσο η Τήνος όσο και η Βέροια αναμένεται να δεχτούν -έστω και για μία ημέρα- χιλιάδες πιστούς. Κάθε χρόνο από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο 1,5 εκατ. άνθρωποι κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Παναγία της Τήνου. Πεντακόσιες χιλιάδες επισκέπτες δέχεται η Παναγία Σουμελά
στην Ημαθία.

Δημοφιλείς είναι και άλλοι ναοί της Παναγίας, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι εκδρομείς συνδυάζουν το προσκύνημα στην Παναγία με τις διακοπές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook