Αμείωτες συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε συνοικίες της Δαμασκού την ίδια ώρα που το καθεστώς απομονώνεται από τη διεθνή (ισλαμική) κοινότητα όλο και περισσότερο. Το καθεστώς δεν απέχει πολύ από την «ηθική και οικονομική» κατάρρευση του, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Χιτζάμπ που αυτομόλησε και πήρε την πλευρά των ανταρτών· ζητά πλέον συστράτευση για να επιταχυνθεί η πτώση του Άσαντ. Εν τω μεταξύ, στη Συρία έφτασε για το μείζον ζήτημα των προσφύγων, εξωτερικών και εσωτερικών, η υπεύθυνη του ΟΗΕ…

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την αιφνιδιαστική διαφυγή στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός Ριάντ Χιτζάμπ κάλεσε ανοικτά πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να εγκαταλείψουν το καθεστώς Άσαντ.

Το καθεστώς ελέγχει μόνο το 30% της χώρας και καταρρέει «ηθικά και οικονομικά καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση», υποστηρίζει· το ηθικό της έχει καταρρεύσει, εξηγεί.

Όπως είπε αποφάσισε να εγκαταλείψει το καθεστώς γιατί αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να το στηρίζει. Ο ίδιος, επισήμανε, δεν είχε την δυνατότητα να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Ο Χιτζάμπ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που διέφυγε από τη Συρία στις 18 μήνες της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ανέλαβε πρωθυπουργός αν και δεν ανήκε στον στενό πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας.

Δεκάδες αξιωματικοί, μεταξύ τους και στρατηγοί, στρατιώτες και κάποιοι διπλωμάτες έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το καθεστώς, ορισμένοι έχουν πάρει ανοιχτά το μέρος των ανταρτών.

Η Δύση που διστάζει να επιτεθεί στρατιωτικά στη χώρα υπολογίζει σε αυτή την «διαρροή» στελεχών του καθεστώτος, παρόμοια με αυτή που έγινε και στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ετοιμάζεται να αποφασίσει σε σύσκεψη στη Μέκκα εάν θα αποπέμψει τη Συρία από τις τάξεις του.

Το Ιράν, βασικός σύμμαχος της Δαμασκού και από τους λίγους που απέμειναν στη Συρία, έκανε σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κίνηση. Τυχόν απόφαση της αποπομπής οφείλεται «στην άγνοια των κρατών της περιφέρειας για τις συνωμοσίες του σιωνιστικού καθεστώτος [δηλ. του Ισραήλ]», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αναστείλει την συμμετοχή της Συρίας τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της εξέγερσης.

* Πάντως ο Άσαντ φροντίζει να διατηρεί ανοιχτές διόδους και με την Κίνα, η οποία υποστηρίζει τη Δαμασκό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποστέλλοντας τη σύμβουλο του Μπουτάινα Σααμπάν η οποία θα είχε συνομιλίες με τον Γιανγκ Ζιετσί. Από την πλευρά της και η Κίνα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική ότι στηρίζει τον Άσαντ και δηλώνει ότι είναι πρόθυμη για συνομιλίες και με την αντιπολίτευση για να βρεθεί «πολιτική λύση» στο συριακό.

Στη Συρία η Έιμος

Η συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας Βάλερι Έιμος έφτασε στη Συρία την Τρίτη, αρχίζοντας μια τριήμερη περιοδεία για να συζητήσει σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που είτε έχουν παγιδευτεί, είτε έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών.

Η Έιμος μπήκε στη Συρία με οχηματοπομπή από το Λίβανο. Προγραμματίζει να συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ, καθώς και αξιωματούχους της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 Σύροι έχουν περάσει τους τελευταίους 18 μήνες τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες, πολλές φορές με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται και όσοι έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό της χώρας για να αποφύγουν τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Νέες μάχες στη Δαμασκό

Κατά την αντιπολίτευση την Τρίτη εξαπολύθηκαν νέες επιχειρήσεις στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, όπου οι κάτοικοι θεωρούνται προσκείμενοι στους αντικαθεστωτικούς. Επιδρομές σημειώθηκαν στη συνοικία αλ Μιντάν, στο κεντρικό τμήμα της Δαμασκού, ενώ ελικόπτερα εξαπέλυσαν βολές στα προάστια της πρωτεύουσας.

Πάντως παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Άσαντ ότι «ξεκαθάρισε την Δαμασκό» από τους αντάρτες, οι σποραδικές επιθέσεις τους συνεχίζονται. Μάχες διεξάγονται και στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 180 άνθρωποι σε όλη τη Συρία και από αυτούς οι 69 στην Δαμασκό.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook