Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, κατά τη δημόσια συνεδρίασή του στις 7 Αυγούστου 2012 εξέτασε θέμα των αδέσποτων ζώων το οποίο  αποτελεί πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς τα αδέσποτα ζώα αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων, πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και ηθικής η αντιμετώπιση κάθε ζωντανού οργανισμού .

Τέλος, είναι πρόβλημα κοινωνικό, με αντίκτυπο στην εικόνα του τόπου μας και αρνητική επίδραση στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

Το Δ.Σ. έλαβε υπόψη του:

Τις διατάξεις του ν. 4039/2-2-2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό και αποφάσισε την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, όπως:

•Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων. Σε ισχύ υπογεγραμμένη σύμβαση ύψους 5.381,25 €

•Συγκρότηση 5μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 9 του ν. 4039/02_02_2012

•Ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς και αποστολή προτάσεων τους στα πλαίσια της κατάρτισης και διαμόρφωσης του σχεδίου δράσης

•Ενημέρωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας για τη χρήση του σκάνερ μικροτσίπ, καθώς και για θέματα που αφορούν την νομοθεσία περί κατοικίδιων ζώων συντροφιάς. 

•Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Δημοτικού Κυνοκομείου, ενδιαιτήματος και καταφυγίου (όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία).

•Διάθεση κτηνιάτρου από την Περιφέρεια λόγω της αδυναμίας πρόσληψης από το δήμο.   Συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής των ζώων, όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο.

Ειδικότερα το  σχέδιο δράσης του Δήμου περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις

1.Εκπαίδευση – Επιμόρφωση – Προαγωγή φιλοζωίας.

2.Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.

3.Περισυλλογή & Υιοθεσία αδέσποτων ζώων .

4.Εφαρμογή του Ν. 4039/2012:για τη σήμανση και εντατική χρήση από τη Δημοτική Αστυνομία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook