Η πολιτιστική ομάδα Tangoneόn εγκαινιάζει το φετινό κύκλο δραστηριοτήτων της «Κατά τείχη…tango» με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τάνγκο- Χασάπικο, Ο χορός των λιμανιών» (Tango- Jasapiko, La danza de los Puertos).

Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στην Αργεντινή και τους Έλληνες μετανάστες του Μπουένος Άιρες. Παρακολουθεί τη μοναδική χορευτική παράσταση «Τάνγκο-Χασάπικο», που παρουσίασε το 2010 στο ‘Θέατρο Globo’ του Μπουένος Άιρες ο 78χρονος σήμερα Γιώργος Δερμιτζάκης, παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή με ρίζες από τα Χανιά.

Ο Ελληνοαργεντίνος χορογράφος, έπειτα από πολλά χρόνια διδασκαλίας και ερμηνείας των ελληνικών χορών πάνω στη σκηνή, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη διττή ταυτότητά του, συνθέτοντας αριστουργηματικά τις χορογραφίες του πάνω στην κοινή ρυθμική αναλογία των δύο χορών (2/4). Τοπίο συνύπαρξης και σταυροδρόμι για το αργεντίνικο τάνγκο και το ελληνικό χασάπικο είναι το λιμάνι (Πειραιάς- Μπουένος Άιρες), παγκόσμιο σύμβολο της ξενιτιάς και του ξεριζωμού.

Η πολύ μεγάλη απήχηση που είχε η παράσταση στην Αργεντινή ήταν και το έναυσμα για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Πολιτισμικού Κέντρου «Νόστος» του Μπουένος Άιρες. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία μαρτυρία της ιστορίας και της νοσταλγίας του Έλληνα μετανάστη, της διαδικασίας του στησίματος της χορευτικής παράστασης «Τάνγκο-Χασάπικο», καθώς και της συλλογικής προσπάθειας που έκανε εφικτή τη δημιουργία και τη διάδοση του έργου.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο φετινό 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ στο Ηράκλειο θα παρουσιαστεί με πρωτοβουλία της πολιτιστικής ομάδας Tangoneόn. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει χορευτική βραδιά (μιλόνγκα) υπό τους νοσταλγικούς ήχους του αργεντίνικου τάνγκο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις  21:30 στα Ενετικά τείχη, Χαμηλή πλατεία Προμαχώνα Παντοκράτορα

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook