Oι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ένα σενάριο που εμφανίζεται πλέον καθημερινά στα ισραηλινά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλαπλασιάζονται: μια επίθεση είναι πλέον θέμα εβδομάδων και όχι μηνών (πόσο μάλλον ετών) και για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία παίρνει τα μέτρα της ακόμα και πιέζοντας το στενότερό της σύμμαχο…

Το Ισραήλ, κατά τον Guardian που επικαλείται την εφημερίδα Ma’ariv, φέρεται να έχει θέσει ουσιαστικά τελεσίγραφο στον πρόεδρο Ομπάμα να δηλώσει με σαφήνεια ως τις 25 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράν.

Η ημερομηνία είναι ειδικά επιλεγμένη: είναι η ημέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παραμονή του Γιομ Κιπούρ, μία από τις σημαντικότερες εβραϊκές γιορτές.

Αν δεν συμβεί αυτό, το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει μόνο του ακόμα και μέσα στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Μία επίθεση φυσικά θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα που έχει θέτει σε προτεραιότητα τη διπλωματία αντίθετα με τον περισσότερο επιθετικό Ρόμνεϊ.

Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ μπορεί να φέρει σε πέρας στρατιωτικά και πολιτικά αυτήν την επιχείρηση.

Κάθε καθυστέρηση -το γνωρίζουν πολύ καλά στο Ισραήλ- δίνει το χρόνο στους Ιρανούς να προετοιμάσουν την άμυνα τους και αν μη τι άλλο να τις θωρακίσουν από την επίθεση. Το Ισραήλ δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε δεύτερη επίθεση· οι ΗΠΑ αντίθετα σαφώς έχουν τη δυνατότητα για πολλαπλές επιθέσεις και καλύτερο οπλισμό.

Ισραηλινοί αναλυτές προσθέτουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ εκτιμούν ότι ο Ομπάμα δεν θα αναλάβει δράση.

Αυτό ακριβώς προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία του Ισραήλ που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εμπιστευτεί την ασφάλεια του σε ξένη χώρα, ακόμα και στα χέρια του πιο στενού του συμμάχου.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες ασφαλείας τάσσονται κατά της επίθεσης. Εξίσου αναποφάσιστη και διστακτική είναι η κοινή γνώμη με το 41% να εκτιμά σε γκάλοπ της Ma’ariv ότι μόνο οι κυρώσεις δεν επαρκούν, το 22% να έχει την αντίθετη γνώμη και το 37% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook