Τον 19ο αιώνα, σε μια έκρηξη φαντασίας και ρομαντισμού, ο Ιταλός αρχαιολόγος Taramelli είχε συνδέσει το λιμάνι του Κομμού με την περιοχή που προσάραξε με το πλοίο του ο Βασιλιάς Μενέλαος της Σπάρτης, όταν επέστρεφε από την Τροία μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Στο πολύνεκρο ατύχημα αυτό αναφέρεται και ο Όμηρος.

Η μινωική πόλη Κομμός ήταν το λιμάνι της αρχαίας Φαιστού από το 1650 ως το 1250 π.Χ. περίπου. Στις αρχαιότητες του Κομμού ξεναγήθηκε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη  Ανυφαντάκη από τον υπεύθυνο των ανασκαφών στην περιοχή  καθηγητή Joseph Shaw του Πανεπιστημίου του Τορόντο και την αρχαιολόγο Maria Shaw σύζυγο του Joseph, η οποία είναι Ελληνικής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Joseph and Maria Shaw έχουν λάβει το Χρυσό μετάλλιο για την προσφορά τους και τα επιτεύγματα τους από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, τον Ιανουάριο του 2006.

 Ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού τοποθετείται από τον καθηγητή Shaw σε ένα ιστορικό μινωικό τρίγωνο που σχηματίζουν ο Κομμός με τη Φαιστό και την Αγία Τριάδα. Αναφορικά με τις ανασκαφές σημειώνεται ότι οι εργασίες  ξεκίνησαν το 1976 και συνεχίζονται έως σήμερα.

 Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης παρατηρείται στην μέση και ύστερη Μινωική περίοδο, ωστόσο ο αρχαίος Κομμός συνέχισε να κατοικείται μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανακαλύψεις στην περιοχή του Κομμού περιλαμβάνουν τον μινωικό λιμενικό οικισμό και πολλά διαδοχικά κτίρια δημοσίου χαρακτήρα, που πιθανότατα να ήταν αποθήκες ή νεώρια, και χρησίμευαν για τη φύλαξη και προστασία των πλοίων της Φαιστού.

 Το πολύ ενδιαφέρον σύμπλεγμα που ανακαλύφθηκε στην πόλη αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα ναό, πρυτανείο, ένα αμφιθεατρικό κτίσμα και μια αυλή με τέσσερεις τετράγωνους βωμούς. Μέσα στο λιμενικό οικισμό βρέθηκαν πολύ καλά διατηρημένα κτίρια που φανερώνουν την αναπτυγμένη καλλιέργεια της ελιάς κατά τα μινωικά χρόνια. Εδώ βρέθηκαν πέτρες ελαιοπιεστηρίων καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και εργαλείων, όπως διαχωριστήρες, αντίβαρα, γούρνες και αγγεία που σχετίζονταν με την αποθήκευση του παραγόμενου λαδιού.

 Σήμερα έχει ανασκαφεί τμήμα της αρχαίας πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος στον Κομμό δεν είναι επισκέψιμος, αλλά μπορεί κανείς να δει ένα μέρος του καθώς περνά από το πλάι του περιφραγμένου χώρου για να προσεγγίσει την παραλία, ή και από ψηλά, σταματώντας στη διασταύρωση μετά τα Πιτσίδια και πριν κατηφορίσει προς την παραλία του Κομμού.

Σχετικά με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κομμού, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη  Ανυφαντάκη δήλωσε:  « Είμαι ενθουσιασμένη από την ξενάγηση που έγινε σε ένα χώρο ιστορικής σημασίας για το Δήμο Φαιστού. Είχα την τύχη να ζήσω την εμπειρία μιας ανασκαφής από ανθρώπους που  εργάζονται χρόνια σε αυτό το ιδιαίτερο πολιτισμικό μνημείο που κατά τα πρωτομινωικά χρόνια αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook