Αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma rousseff , η οποία βλέπει τις προσπάθειές της για εκσυγχρονισμό των υποδομών και ενίσχυση της οικονομίας να «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτοχθόνων πληθυσμών στην περιοχή της Αμαζονίας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒBC, δικαστήριο της χώρας έδωσε εντολή για άμεσο τερματισμό των εργασιών ανέγερσης ενός γιγαντιαίου φράγματος στην περιφέρεια Ίνγκου της Αμαζονίας, λόγω παραβιάσεων στους όρους που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Εφόσον, η κατασκευαστική εταιρία «Norte Energia» δε συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, θα της επιβληθεί πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Οι πολέμιοι του φράγματος καταγγέλλουν ότι το έργο στο Μπέλου Μόντε θα μειώσει τον όγκο του διαθέσιμου νερού στον ποταμό Ίνγκου, μειώνοντας δραματικά τα διαθέσιμα αποθέματα ψαριών, βασικό είδος τροφής για τους αυτόχθονες στην ευρύτερη περιοχή. Οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ολοκληρώνονταν στα τέλη του 2013, με τη βιομηχανική εγκατάσταση να λειτουργεί στις αρχές του 2014 με δυνατότητα παραγωγής 11.233 μεγαβάτ.

Η Βραζιλία θεωρείται «Παράδεισος» για τις πολυεθνικές εταιρείες καθώς η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (2014) και των Ολυμπιακών Αγώνων (2016) την έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Ωστόσο, τα συνεχή σκάνδαλα διαφθοράς τοπικών και κυβερνητικών αξιωματούχων όσο και η ψήφιση «αμφιλεγόμενων» νόμων που επιτρέπουν την υλοτομία δασικών εκτάσεων για τη μετατροπή τους σε καλλιέργειες σόγιας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.