Το Πεντάγωνο δεν εξετάζει σοβαρά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Συρία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα.

Ο Aμερικανός υπουργός στηλίτευσε παράλληλα στη στάση του Ιράν στη συριακή κρίση, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι βοηθά την Δαμασκό να εκπαιδεύσει μια παραστρατιωτική δύναμη.

Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι η Συρία «συναίνεσε» στην ιδέα να οριστεί ο Αλγερινός διπλωμάτης Λακντάρ Μπραχίμι διάδοχος του Αναν, αν και ο ίδιος ο Μπραχίμι δεν έχει ακόμα αποδεχθεί ή απορρίψει οριστικά την πρόταση να αναλάβει κοινός ειδικός απεσταλμένος.

Ο Αναν έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει την 31η Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος του, Αχμαντ Φάουζι, σημείωσε την Τρίτη πως η κυβέρνηση Ασαντ θα αποδεχόταν τον διορισμό του Μπραχίμι, αν και ο ίδιος ο Αλγερινός «δεν έχει πει ναι ή όχι».

Ο 78χρονος Μπραχίμι φέρεται να έχει επιφυλάξεις όσον αφορά στο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλει να εξασφαλίσει «σθεναρή υποστήριξη» από το 15μελές όργανο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, άλλοι υποψήφιοι για τη θέση είναι ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ΚΕΠΠΑ , ο πρώην Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη και Ιορδανός ΥΠΕΞ Αμπντελιλάχ αλ Χάτιμπ και ο ιταλοσουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα.