Σε καθεστώς εκκαθάρισης πέρασε η Stephenson Clarke Shipping, η κατά πολλούς αρχαιότερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, μετά την πώληση των τελευταίων της πλοίων. Η εταιρεία με έδρα το Νιούκαστλ, η οποία ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του 1730, έχει περάσει σε καθεστώς εκκαθάρισης, μετά την πώληση των τελευταίων της έξι πλοίων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ανακοίνωσε η λογιστική εταιρεία που έχει αναλάβει από τις αρχές Αυγουστου τη διαδικασία εκκαθάρισης, η Tait Walker.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dry Bulk, ο οποίος αποτελεί μονάδα μέτρησης του κόστους μεταφοράς βασικών εμπορευμάτων για τον κλάδο της ναυτιλίας, παρουσιάζει πτώση 55% κατά τη διάρκεια του έτους, οδεύοντας έτσι προς το τέταρτο συναπτό έτος καθοδικής πορείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

«Παρ’ όλο που καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης, η τρέχουσα αγορά αποτελεί μια από τις χειρότερες που έχουμε ζήσει για πολύ μεγάλο διάστημα, ενώ δεν βλέπουμε κάποια προοπτική βελτίωσης για τους επόμενους τουλάχιστον 12 με 18 μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Η είδηση του κλεισίματος της Stephenson Clarke αποτελεί σαφή ένδειξη του εξαιρετικά δύσκολου οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη ναυτιλία», υπογράμμισε το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Stephenson Clarke αποτέλεσε μια ιστορική εταιρεία και το παλαιότερο μέλος μέχρι προσφάτως, και λυπούμαστε πολύ από το άκουσμα της είδησης».

Η βρετανική αγορά ναυτιλίας κατέγραψε το 2010 έσοδα 12,6 δισ. στερλινών (16,02 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg αναμένει ότι η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας θα φτάσει φέτος στο 0,15%. Η εφημερίδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας Lloyd’s List τοποθετεί την ίδρυση της Stephenson Clarke πίσω στο 1734, γεγονός που σημαίνει ότι η ναυτιλιακή έβαλε «λουκέτο» ύστερα από 278 έτη λειτουργίας.

(zougla.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook