Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε στρατιωτική εγκατάσταση στο κέντρο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Η βάση βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, λέγοντας ότι στόχος τους ήταν συνάντηση στρατιωτικών σε γραφείο του Γενικού Επιτελείου.

Στο σημείο βρίσκονται αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών και όπλων με τα οποία εφοδιάζονται οι στρατιωτικές μονάδες της πρωτεύουσας.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε «ώστε να σημειωθούν ταυτόχρονα δυο εκρήξεις στις 08:05 στη διάρκεια συνάντηση αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατού και των σαμπίχα (πολιτοφυλακές του καθεστώτος)» , ανέφερε μέλος των ανταρτών.

Κατά τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ αλ-Μοκτάντ, κανένας από τους παρατηρητές του ΟΗΕ δεν έπαθε το παραμικρό από την σημερινή επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό.

* Αργότερα μέσα στην ημέρα, τις απογευματινές ώρες, ακούστηκαν πυρά πίσω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο στη Δαμασκό. Την πληροφορία μετέδωσαν αντικαθεστωτικοί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Human Rights Watch, συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Χαλέπι.

«Οι δυο επιθέσεις σε διάστημα τριών ημερών που πραγματοποιήσαν μαχητικά αεροσκάφη στο νοσοκομείο Αλ Σιφάα στην (ελεγχόμενη από τους αντάρτες) συνοικία αλ-Σάαρ στο Χαλέπι, δείχνουν ότι οι επιθέσεις αυτές δεν ήσαν τυχαίες» δήλωσε στη Βηρυτό ο Όλε Σόλβανγκ, ερευνητής της Human Rights Watch.

Δεν εξετάζουν ζώνη απαγόρευσης οι ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Άμυνας, Λέο Πανέτα, δήλωσε ότι η χώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

O ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στη Συρία. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συγκροτούν μία σιιτική πολιτοφυλακή στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του καθεστώτος του Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι αντάρτες είχαν συλλάβει 48 Ιρανούς προσκυνητές αποκαλύπτοντας αργότερα ότι πρόκειται για μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ήρθαν στη Συρία για να συνδράμουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Το Ιράν αρχικά υποστήριξε ότι πρόκειται για προσκυνητές αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι κάποιοι από τους 48 είναι πρώην μέλη των Φρουρών, εκτός υπηρεσίας πλέον.

Διπλωματική κινητικότητα

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αναμένεται εντός της ημέρας να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις τάξεις του, παρά τις ενστάσεις του Ιράν, βασικού συμμάχου του Άσαντ. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανασταλεί η συμμετοχή της Συρίας και στον Αραβικό Σύνδεσμοι, ο οποίος έχει καταβάλλει προσπάθειες γι9α την επίλυση της κρίσης, από κοινού με τον ΟΗΕ.

Η Δαμασκός ωστόσο φαίνεται να αποδέχεται τον Αλγερινό διπλωμάτη, Λακντάρ Μπραχίμι, στη θέση του Κόφι Ανάν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπραχίμι δεν έχει ακόμα αποδεχθεί ή απορρίψει οριστικά την πρόταση να αναλάβει κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο 78χρονος Μπραχίμι φέρεται να έχει επιφυλάξεις όσον αφορά στο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλει να εξασφαλίσει «σθεναρή υποστήριξη» από το 15μελές όργανο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, άλλοι υποψήφιοι για τη θέση είναι οι Ισπανοί Χαβιέρ Σολάνα και Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη και Ιορδανός ΥΠΕΞ Αμπντελιλάχ αλ Χάτιμπ και ο ιταλοσουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook