Ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Το 25ετές σχέδιο βασίζεται κυρίως σε έργα υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομους και περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν 7.500χλμ αυτοκινητοδρόμων και 10.000χλμ σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σαο Πάολο.

Στην περίπτωση των σιδηροδρόμων περιλαμβάνεται και το αμφιλεγόμενο σχέδιο για την ανάπτυξη τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ των δύο πόλεων.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και νέο πακέτο με έργα όπως λιμάνια και νέα αεροδρόμια.

Οι αποφάσεις της προέδρου έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κοινή γνώμη, δεδομένου ότι η χώρα «πάσχει» σε ζητήματα υποδομών.

Παράλληλα, η πρόεδρος αναζητεί τρόπους να τονώσει την οικονομία, η οποία σημειώνει πλέον πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: κάτω από 2% το 2012, έναντι 7% το 2010.

Πρόσφατα υποτιμήθηκε το βραζιλιάνικο νόμισμα, ενώ έπεσαν και τα επιτόκια δανεισμού, χωρίς τελικά να έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όπως πάντως επισημαίνουν αρκετές εφημερίδες της Βραζιλίας, το ζητούμενο είναι να γίνουν πράγματι τα έργα και να μην μείνουν στα χαρτιά, όπως συνέβη το 2007 με τις αντίστοιχες εξαγγελίες του προκατόχου της Ρουσέφ στην προεδρία Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.

Για την ίδια την πρόεδρο, το να προχωρήσει το σχέδιο είναι και ένα προσωπικό στοίχημα, δεδομένου ότι η ίδια έχει εκλογές το 2014.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook