Το θέμα της «Ενίσχυσης της γεωργίας στην Ε.Ε. και της εξασφάλισης τροφίμων σε λογικές τιμές», θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. 
«Η άνοδος της ζήτησης για τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο και το γεγονός ότι το 16% των Ευρωπαίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας καθιστούν την πρόσβαση στην τροφή βασική προτεραιότητα. Η επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει μία ισχυρή γεωργική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού σε τρόφιμα σε λογικές τιμές, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας στις αγορές βασικών προϊόντων και της αντιμετώπισης του φαινομένου του γηράσκοντος αγροτικού πληθυσμού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εισηγήτρια της συζήτησης είναι η Ρουμάνα ευρωβουλευτής, κα. Daciana Octavia Sârbu, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Σύμφωνα με την εισήγηση της κα, Daciana Octavia Sârbu η οποία θα τεθεί προς συζήτηση «οι χρηματοπιστωτικές και γεωργικές αγορές σήμερα είναι περισσότερο αλληλεξαρτώμενες από ποτέ άλλοτε». Μάλιστα στην εισήγηση αναφέρεται, ότι η ευρωπαϊκή απάντηση δεν επαρκή πλέον και ότι εδώ πρέπει η Ευρώπη να δράσει σε συνδυασμό με τις τρίτες χώρες και τις διεθνείς οργανώσεις στο θέμα της αστάθειας των τιμών και της ασφάλειας τροφίμων.
Σε άλλο σημείο της εισήγησης τονίζεται ότι ο δείκτης τιμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα δεν υπήρξε ποτέ τόσο ασταθής για παράδειγμα αναφέρεται η πρόσφατη αύξηση των τιμών των συμβολαίων για το σιτάρι, που ανήλθε κατά 70% σε δύο μήνες, με ύψος συναλλαγών ανώτερο από το διπλάσιο στην αγορά βασικών προϊόντων του Παρισιού.
Παράλληλα, η κα. Ρουμάνα Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα γεγονότα αυτά οφείλονται μόνο εν μέρει σε βασικά μεγέθη της αγοράς όπως η προσφορά και η ζήτηση, αποτελούν δε, κατά μεγάλο μέρος, αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας. Σημειώνει δε ότι η κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι υπεύθυνη για περίπου το 50% της πρόσφατης ανόδου των τιμών ενώ συμφωνεί με τα συμπεράσματα του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες επενδύσεων τα οποία γενικά δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις γεωργικές αγορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook