Μετά την επιλογή του Πολ Ράιαν ως υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία, στη Φλόριντα θα κριθεί το στοίχημα του κόμματος: αν δηλαδή η ανησυχία για το διογκούμενο αμερικανικό χρέος θα αποδειχθεί σοβαρότερη από τους φόβους για την κατάργηση του Medicare, της περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.

Καθώς ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ περιόδευε τη Δευτέρα στη Φλόριντα, οι Δημοκρατικοί εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του, απεικονίζοντας σε διαφημιστικό σποτ στο Διαδίκτυο ανήσυχους ηλικιωμένους. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην Αϊόβα ότι τυχόν νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα έδινε τέλος στο Medicare, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τους New York Times, το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη Φλόριντα, όπου στις εκλογές του 2008 οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 22% του εκλογικού σώματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι αντιτίθενται στην πλειοψηφία τους στις αλλαγές στο Medicare ή την κοινωνική ασφάλιση. Η ηλικιακή αυτή κατηγορία έχει ιδιαίτερο βάρος, εκτός από τη Φλόριντα, στην Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και την Πενσιλβάνια. Και το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πρόθεση να δώσει έμφαση στη θέση του Ράιαν ότι πρέπει να μελετηθεί η ιδιωτικοποίηση του Medicare.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του υποψηφίου για την αντιπροεδρία, σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό από την κυβέρνηση για να αγοράζουν ασφαλιστική κάλυψη, θα αυξήσει το κόστος και θα μειώσει την ποιότητα της περίθαλψης για μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων.

«Νομίζω πως πρέπει να αφήσουν το σύστημα ήσυχο» δήλωσε ο 87χρονος Λι Μπέρκοβιτς, ένας Δημοκρατικός από τη Φλόριντα, που το 2008 ψήφισε τον Ομπάμα και τώρα είναι αναποφάσιστος.

Ο Ρόμνεϊ και ο Ράιαν έχουν αποφασίσει να περάσουν στην αντεπίθεση, απορρίπτοντας την πρόταση κάποιων στελεχών του κόμματος να υποβαθμίσουν το θέμα. Η υπόθεσή τους είναι ότι η αυξανόμενη ανησυχία για τα ελλείμματα, η επιρροή του Tea Party και οι δημογραφικές αλλαγές θα πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος του κοινωνικού κράτους. Ο Ράιαν σκοπεύει να επισκεφθεί αυτόν το μήνα τη Φλόριντα.

Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι έχουν αποκτήσει εμπειρία από εκστρατείες όπου οι Δημοκρατικοί επιτίθενται στην πρόταση του Ράιαν για το Medicare -όπως συνέβη στη Νεβάδα και τη Νέα Υόρκη- και πιστεύουν ότι μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις αποτελεσματικά. Η στρατηγική τους είναι να επιτεθούν στο σύστημα υγείας του Ομπάμα και να επισημάνουν ότι για την εφαρμογή του χρειάζεται να αξιοποιηθούν περισσότερα από 700 δισ. δολάρια από το Medicare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σκέπτονται τώρα να χρησιμοποιήσουν κι αυτοί ηλικιωμένους για να υποστηρίξουν ότι το πρόγραμμά τους κάθε άλλο παρά είναι άκαρδο. Ο Ράιαν άρχισε ήδη να λέει ότι η μητέρα του ζει στη νότια Φλόριντα.

Ακόμη και στελέχη του κόμματος, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η επιλογή του Ράιαν δεν κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του Ρόμνεϊ στη Φλόριντα. «Παίζεται η τύχη της πολιτείας» τονίζει ο Τζόζεφ Γκέιλορντ, σύμβουλος του κόμματος. «Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θα αποτελούσε την καλύτερη επιλογή» προσθέτει.

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Φλόριντα είναι πάντως διαφορετικός από την εποχή που οπαδοί των Δημοκρατικών έρχονταν εδώ για να περάσουν τα χρόνια της σύνταξής τους. Υπάρχουν τώρα περισσότεροι άνθρωποι που προέρχονται από την Αϊόβα και την Τζόρτζια, οι οποίοι ψηφίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι πιο εύποροι.

«Η ψήφος των ηλικιωμένων στη Φλόριντα είναι πολύ πιο σύνθετη απ\’ό,τι στο παρελθόν» επισημαίνει ο Μάθιου Κόριγκαν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα. Πολλοί από αυτούς δέχονται να γίνουν αλλαγές στο Medicare -αρκεί να μην ξεκινήσουν από τώρα, δηλαδή να μην αφορούν τους ίδιους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook