Τη μνήμη των 25 κατοίκων της Γέργερης και της Νυβρίτου που εκτελέστηκαν πριν από 68 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε ο Δήμος Γόρτυνας, σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Η εκδήλωση περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Γέργερης Παναγία Χανούτια (Κερά), ενώ κατόπιν ακολούθησε πομπή με την Γαλανόλευκη Σημαία, από το σημείο όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι οι 25 ήρωες, έως το μέρος όπου μεταφέρθηκαν για να φονευθούν από τους ναζί. Εκεί έλαβε χώρα και το καθιερωμένο τελετουργικό με την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο των πεσόντων, την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η βασική ομιλία για τους 25 εκτελεσθέντες, έγινε από τον κ. Τζωρτζάκη, ο οποίος έκανε μνεία στα γεγονότα στη θέση Κερά, εκεί που εκτελέστηκαν τα 25 παλικάρια από τη Γέργερη και τα γύρω χωριά. Κατόπιν ακολούθησε ποδηλατοπορεία με αφετηρία τον τόπο κράτησης και τερματισμό τον τόπο εκτέλεσης και μοιράστηκαν αναμνηστικοί έπαινοι στους λιλιπούτειους ποδηλάτες που έλαβαν μέρος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook