Παρουσία 18 προέδρων ή εκπροσώπων της Football League 2 έγινε την Τρίτη η έκτακτη γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο "Titania" της Αθήνας με κύριο θέμα την αναδιάρθρωση της κατηγορίας.

Αναλυτικά, έδωσαν το παρών οι παράγοντες των εξής ομάδων: Απόλλων Σμύρνης, Αίας Σαλαμίνας, Βύζας Μεγάρων, Ηρακλής Ψαχνών, Κόρινθος, Παναχαϊκή, Παναιγιάλειος, Ασπρόπυργος, ΠΑΟ Ρουφ, Ρόδος, Πλατανιάς, Αναγέννηση Επανομής, Ζάκυνθος, Εθνικός Φιλιππιάδας, Ναυπακτιακός Αστέρας, Νίκη Βόλου, Φωκικός, Καλλονή.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν και θα κατατεθούν στην ΕΠΟ για το μέλλον της κατηγορίας συνοψίζονται ως εξής: 

1) Μείωση των ομάδων σε τρία χρόνια για να φτάσουμε σε έναν όμιλο των 20 ομάδων. 

2) Τη νέα σεζόν θα παιχθεί το πρωτάθλημα σε δύο ομίλους, όπου θα υποβιβαστούν εννέα ομάδες από κάθε όμιλο και θα ανέβουν πέντε από τη Δ' Εθνική, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πρωτάθλημα 23 ομάδων τη σεζόν 2012-13. 

3) Εγγυημένος προϋπολογισμός για τις ομάδες που θα μετέχουν στην κατηγορία ύψους 100.000 ευρώ. 

4) Το μετοχολόγιο κάθε ΠΑΕ να δίνεται στη διοργανώτρια αρχή πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και να εξασφαλίζεται από πριν η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

5) Κάθε ομάδα θα δίνει στη διοργανώτρια πριν την έναρξη του πρωταθλήματος τη λίστα των μελών που θα έχουν το δικαίωμα να κάθονται στον πάγκο και να κυκλοφορούν στα αποδυτήρια. Η σκέψη είναι να μην επιτρέπεται σε προέδρους ή μεγαλομετόχους να παίρνουν θέση στον πάγκο. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τότε κάθε ομάδα θα πρέπει να το δηλώνει στην Ένωση.

6) Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει γήπεδο τουλάχιστον 500 καθήμενων. 

7) Να μην επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικών παικτών στο πρωτάθλημα. 

8) Κάθε ομάδα θα υποχρεούται να έχει 250 μέλη που θα δίνουν από 200 ευρώ το χρόνο, μέσω ενός λογαριασμού που θα ελέγχει η διοργανώτρια αρχή. 

9) Προσαρμογή των μισθών των ποδοσφαιριστών στα επίπεδα των αντίστοιχων που ισχύουν πλέον στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

10) Συζήτηση με την ΕΠΟ για τον ορισμό διαιτητών από όμορους νομούς έτσι ώστε να είναι μικρότερο το εξοδολόγιο. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Σπύρου Καλογιάννη: 

"Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και το ποδόσφαιρο. Το τσουνάμι των επιπτώσεων επηρεάζει άμεσα και τις ομάδες της Football League 2 που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν μεγάλες και θέλουν μεγάλη δύναμη για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Οι προτάσεις που θα κάνουμε στην ΕΠΟ έχουν ως εξής: Να γίνει μια τριετής μείωση των ομάδων ώστε να γίνουν 20 Θα πέσουν του χρόνου εννέα ομάδες από κάθε όμιλο και θα προκύψει ένα όμιλος των 23 ομάδων. Εν συνεχεία, θα υπάρχει ένας όμιλος των 20 μετά από τρία χρόνια και θα ανεβαίνουν πέντε από τη Δ’ Εθνικη για να κάνουμε βιώσιμη την κατηγορία. Ομως για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις έχουμε πάρει και κάποιες άλλες για το μέλλον της κατηγορίες. 

Μιλάμε για έναν εγγυημένο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ για τις ομάδες που θα βρίσκονται στην κατηγορία. Η διοργανώτρια θα πρέπει ακόμα να έχει το μετοχολόγιο των ομάδων, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η κάθε ομάδα θα μας αναγράφει όλα τα μέλη της από την αρχή της περιόδου. Ποιοι άνθρωποι θα κάθονται στον πάγκο και θα μπαίνουν στα αποδυτήρια. Η δική μας σκέψη είναι ότι δεν θα μπορεί ο πρόεδρος ή ο μεγαλομέτοχος να κάθεται στον πάγκο αλλά θα πρέπει να φιλοξενείται από τον αντίπαλο στο γήπεδο που θα πηγαίνει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγες στο ΚΑΠ. 

Στις 28 του μήνα θα υπάρξει συνάντηση με τους αρχηγους των ομάδων της Γ’ Εθνικής μαζί με τον ΠΣΑΠ. Και εκεί θα τεθούν οι θέσεις της διοργανώτριας. Επίσης θα συζητήσουμε με την ΕΠΟ για τη διαιτησία. Να γίνεται κλήρωση διαιτητών από όμορους νομούς γιατί είναι μεγάλο το εξοδολόγιο. Υποχρεούνται ακόμα οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα να έχουν τουλάχιστον 250 μέλη που θα δίνουν 200 ευρώ το χρόνο στην ομάδα. Θα ελέγχει η διοργανώτρια το θέμα του λογαριασμού και μπορεί να μην συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αν δεν γίνει αυτό. Επίσης θα πρέπει μια ομάδα να έχει γήπεοδο με 500 καθήμενους για να συμμετέχει. Πόσα από αυτά θα υλοποιηθούν θα τεθούν στο συμβούλιο της Παρασκευής στην ΕΠΟ".

Δηλώσεις για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης έκανε ακόμα και ο πρόεδρος της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας: 

"Οι προτάσεις του προεδρείου, οι οποίες διανθίστηκαν από προτάσεις εξαιρετικού επιπέδου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Η κεντρική πρόταση που θα γίνει να γίνει για έναν όμιλο είναι μονόδρομος. Με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσουμε χορηγούς, το ενδιαφέρον της τηλεόρασης και συγχρόνως θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν το βάρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το δεύτερο κομμάτι είναι η πρόταση προσαρμογής των μισθών ποδοσφαιριστών στα επίπεδα των μισθών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρόταση του προεδρείου να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες στις προϋποθέσεις συμμετοχής στην κατηγορία όπως και η διαφάνεια στο μετοχολόγιο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αναδεικνύουν πως μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση έχει βάλει θηλιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρήκε απήχηση και το έδαφος είναι γόνιμο για αλλαγές. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση ή επιλογή από την ΕΠΟ είναι εκ του πονηρού. Δεν γίνεται με μια απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ να καταργηθούν ανώνυμες εταιρείες. Η πρόταση μου είναι στο νέο πρωτάθλημα σε ένα όμιλο να συμμετέχουν μόνο ανώνυμες εταιρείες και με προυποθέσεις για τα γήπεδα που διαθέτουν και τη συμμετοχή των φιλάθλων. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα προκύψει ένα πολύ όμορφο πρωτάθλημα, πιο ωραίο και από τη Football League!"

Πηγή: www.mikriliga.com