Ο ένας μετά τον άλλο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας «κόβουν» την πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), διαμαρτυρόμενοι για τα χρέη του Οργανισμού προς τον κλάδο τους.

Ήδη, έντεκα Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε ισάριθμες περιοχές της χώρας (Εύβοια, Φλώρινα, Γρεβενά, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Μαγνησία, Κορινθία, Aργολίδα) δεν εκτελούν τις ιατρικές συνταγές των μελών του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους και να καταθέτουν την απόδειξη στο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να τους καταβληθεί η διαφορά.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατά τόπους συλλόγων, κινητοποιήσεις αρχίζουν από την προσεχή Δευτέρα 20 Αυγούστου τα φαρμακεία της Κέρκυρας και της Κοζάνης, ενώ από την Τετάρτη 22 Αυγούστου τα φαρμακεία της Ροδόπης.

Το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν και οι φαρμακοποιοί της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη 23 Αυγούστου θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία του Πειραιά προκειμένου να διεξαχθεί η γενική συνέλευση των φαρμακοποιών του, ενώ για το ίδιο θέμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ) θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 25 Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί «ενδεχόμενη πανελλαδική κινητοποίηση και αναστολή πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία που δεν πληρώνουν» όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τον μήνα Μάιο (από τα 207 που ήταν η συνολική οφειλή του) και 145 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούνιο.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκφράζει την ελπίδα ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξοφληθούν οι οφειλές μόνο του Μαίου.

Την ίδια ώρα, που το κράτος οφείλει όλα αυτά τα ποσά, οι φαρμακοποιοί καλούνται να πληρώσουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι τράπεζες σφραγίζουν τις επιταγές τους οι οποίες είναι ακάλυπτες λόγω της ασυνέπειας του δημοσίου και οι φαρμακαποθήκες όπως και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν δίνουν πίστωση χρόνου στην προμήθεια των φαρμάκων.