Από την Καβάλα, τον Τύρναβο και την Κρήτη, με τις ποικιλίες Κάρντιναλ και Βικτώρια αλλά μικρό για την ώρα αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησε φέτος η εμπορική δραστηριότητα στο επιτραπέζιο σταφύλι. Τα Κάρντιναλ έκαναν δυνατή έναρξη στα 90 λεπτά το κιλό και αυτές τις μέρες έχουν σταθεροποιηθεί στα 50 λεπτά.

Η ποικιλία Βικτώρια δίνει για φέτος τιμή στον παραγωγό από 32 μέχρι και 40 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Αντώνη Ιορδανίδη, μέλος της ομάδας παραγωγών στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ενώ κάποιες πιο πρώιμες υπό κάλυψη φυτείες έφτασαν στη Χαλκιδική μέχρι και το 1 ευρώ το κιλό.

Ακολουθεί η ποικιλία Μοσχάτο, η οποία αναμένεται να συγκομιστεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με τις τιμές να υπολογίζονται περίπου στα 35 λεπτά το κιλό και κατεύθυνση κατά κύριο λόγο στην εσωτερική αγορά και η σουλτανίνα από την Καβάλα.

Όσον αφορά την περιοχή της Κορινθίας, η παραγωγή φέτος της βασικής ποικιλίας, της σουλτανίνας (της κατηγορίας Thompson seedless), είναι πιο πρώιμη, γεγονός το οποίο δεν ευνοεί τους παραγωγούς δεδομένου ότι στην αγορά «παίζουν» ακόμα σταφύλια από τις ανταγωνίστριες Ισπανία και Ιταλία.

Σημειώθηκαν κάποια μικροπροβλήματα ποιότητας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν τελικά οι φόβοι για μεγαλύτερη ζημιά. Οι τιμές εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στα περυσινά επίπεδα περί τα 75 με 85 λεπτά.

Τέλος, μικρές ποσότητες και σχετικά ψιλόρωγα επιτραπέζια σταφύλια παράγει φέτος η Κρήτη, λόγω των επιπτώσεων από τον περσινό περονόσπορο.

Η παραγωγική και εξαγωγική περίοδος «άνοιξε» ήδη με τιμές να κυμαίνονται από 45 έως 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ανάλογα με το μέγεθος της ρώγας.

Ελάχιστες πάντως είναι οι ποσότητες που πληρώνονται από τα συσκευαστήρια στα 80 λεπτά το κιλό, καθώς τα περισσότερα σταφύλια που έχουν συγκομιστεί μέχρι τώρα είναι σχετικά με άλλες χρονιές ψιλόρωγα.

Οι τιμές παραγωγού των βιολογικών σταφυλιών κυμαίνονται φέτος από 60 έως 70 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε γενικές γραμμές, η παραγωγική χρονιά είναι πρώιμη και ο βαθμός ωρίμανσης των σταφυλιών θεωρείται ικανοποιητικός. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει προβλήματα στο εξωτερικό από την ωρίμανση των σταφυλιών ή τις υπολειμματικότητες των δραστικών ουσιών.

Έως τώρα άλλωστε οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη εχθρών και ασθενειών των αμπελιών, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ελεγμένη καταπολέμηση είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook