Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική.

«Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30» δήλωσε ο υπουργός Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι 30 νεκροί προστίθεται στους άλλους δέκα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν μαχαίρια και λοστούς. Οι απεργοί αρνήθηκαν να διαλυθούν αφού απέρριψαν τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλιώς θα απολυθούν. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως οι δυνάμεις της τάξης δεν είχαν άλλη επιλογή.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την «παράλογη βία» θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Πιστεύουμε πως στη δημοκρατική τάξη που επικρατεί στη χώρα μας υπάρχει χώρος για να επιλύονται μέσω διαλόγου οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ή να ξεσπά βία» τόνισε ο Ζούμα. «Είμαστε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι από αυτή την παράλογη βία» πρόσθεσε ο ίδιος.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook