Έντονη ανησυχία έχει κυριεύσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που μετά το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία βλέπουν μια νέα πυρηνική απειλή προ των πυλών. Οι 11 από τους 52 αντιδραστήρες της χώρας έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχει έντονος ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ενόψει των εξελίξεων η Ευρώπη κάνει «τεστ αντοχής» στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας. Ο κίνδυνος ενδεχόμενης πυρηνικής μόλυνσης έχει ταρακουνήσει του ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την εν λόγω πηγή ενέργειας.

Πρώτη- πρώτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο επτά πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία που τέθηκαν σε λειτουργία πριν το 1980, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, ενώ τόνισε πως θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γαλλία, η οποία βασίζεται κατά 75% στην πυρηνική ενέργεια, με τον πρωθυπουργό της χώρας Φρανσουά Φιγιόν να δηλώνει πως η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να διεξάγει ελέγχους και στα 58 εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα, και οι πληροφορίες που θα προκύψουν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας.

Από την απέναντι πλευρά βρίσκονται Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία, οι οποίες συνεχίζουν ακάθεκτες με την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα είχε θέσει ως βασικό στόχο την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από το 2007 και μόλις τον περασμένο Ιανουάριο κατατέθηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα σχέδια, που μιλούν για την κατασκευή τέταρτης γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων το 2020.

Παρά τον σοβαρό προβληματισμό που έχουν προκαλέσει τα τελευταία γεγονότα στην Ιαπωνία, οι Βούλγαροι μοιάζουν ανένδοτοι στην απόφασή τους για την αγορά νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας Τράιτσο Τράικοφ μίλησε την Τρίτη σε βουλγαρικά μέσα και τους διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται κανονικά η αγορά πυρηνικού αντιδραστήρα από τη Ρωσία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυτός να τοποθετηθεί στο Κοζλοντούι και όχι στο Μπέλενε. Τους γείτονες απασχολεί αυτή τη στιγμή, πέρα από το ακριβές μέρος τοποθέτησής του, είναι η ασφάλεια των όσων υπάρχουν ήδη στη γειτονική μας χώρα στο Κοζλοντούι.

Απτόητη προχωρά και η Τουρκία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως «δεν σκέφτεται να αναστείλει το σχέδιο σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό».
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς κίνδυνο» και διαβεβαίωσε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα αναστολής.

Στην ευρύτερη γειτονιά μας, επίσης, η Αίγυπτος δήλωσε μια μέρα πριν τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία ότι παρά τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές η χώρα σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα, όπως υποστηρίζει ο άραβας υπουργός Ενέργειας Χασάν Γιουνές σύμφωνα με το Arab News. Όπως τονίζει, η Αίγυπτος θέλει αν ξεφύγει από τις υπάρχουσες μορφές ενέργειας και να επικεντρωθεί σε μια νέα. Στόχος είναι να έχουν κατασκευαστεί 4 πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2025, με το πρώτο να ανοίγει τις πόρτες του το 2019.

Και ακόμη, οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων αντιδραστήρων, η Χιλή, με ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα διαχρονικά, συνεχίζει να εξετάζει την πυρηνική ενέργεια ως λύση, ενώ η Ισπανία θεωρεί ότι η απόφαση για το θέμα δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας «παραμένει μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής του προέδρου».

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασική μορφή ενέργειας κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελβετία, Σουηδία, Ουκρανία, Βέλγιο και Σλοβακία, μεταξύ άλλων, στηρίζουν την ηλεκτροδότηση της χώρας του σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα πυρηνικά εργοστάσια. Αρκετά ψηλά στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερο αυτή την πηγή ενέργειας, βρίσκονται ακόμα η Αρμενία και η Νότιος Κορέα.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.energia.gr/article.asp?art_id=44887

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook