Η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει «σύντομα» την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, όπως ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως το ύψος της δόσης θα εξαρτηθεί από την ανάλυση που κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η πρώτη δόση θα διοχετευθεί για τις τέσσερις τράπεζες που έχουν ήδη κρατικοποιηθεί, δηλαδή τη Bankia, την Catalunya Caixa, την NovaGalicia Banco και την Banco de Valencia, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου.

Το αίτημα καταρτίζεται, ανέφερε η εκπρόσωπος. Από τα, κατά μέγιστο, 100 δισ. ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει το Eurogroup για το σύνολο του πακέτου, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη δεσμεύσει 30 δισ. ευρώ που είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ισπανία σε περίπτωση «επείγοντος αιτήματος».

Για κάθε εκταμίευση πάντως θα πρέπει να συμφωνήσει το Eurogroup και η ΕΚΤ.

«Αναπόφευκτη» νέα προσφυγή

Παράλληλα, και ενώ συνεχίζονται τα σενάρια για νέο αίτημα βοήθειας από την Ισπανία για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της, η δήμαρχος της Μαδρίτης χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» την νέα προσφυγή, με κάποια μορφή, για (πλήρη) βοήθεια.

Η Άνα Μποτέγια, δήμαρχος της πρωτεύουσας, γίνεται έτσι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος που εκφράζεται με τέτοια βεβαιότητα επί του θέματος. Σημασία έχει ότι είναι σύζυγος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πολιτικού «μέντορα» και στενού συνεργάτη του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι πολύ πιθανό πως θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press. «Μοιάζει αναπόφευκτο» υπογράμμισε.

in.gr