Η κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι βαθιά, πολύμορφη και πολυεπίπεδη. Η ανεργία έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, οι επενδύσεις έχουν παγώσει και γενικώς η οικονομία μας βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του οικονομικού μας μοντέλου, των παραγωγικών μας δομών είναι αναγκαία και επίκαιρη πιο πολύ από ποτέ. Η κρίση πρέπει να γίνει «ευκαιρία» με την αξιοποίηση των απαραίτητων προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα: την καθιέρωση ενός υγιούς, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, τη θεμελίωση σωστής τραπεζικής πολιτικής που θα δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις, την ανάδειξη νέων επενδυτικών προτάσεων και σχεδίων και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος με τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 13%, η επένδυση κεφαλαίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών στις ελληνικές επιχειρήσεις, η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, οι νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που διαμορφώνονται από τη σημερινή Κυβέρνηση με σκοπό την τόνωση της αγοράς, η αξιολόγηση και εκταμίευση των ήδη εντεταγμένων επενδυτικών σχεδίων ή υπό ίδρυση επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες εκκίνησης της ατμομηχανής της οικονομίας μας.

Οι παραπάνω συντελεστές με τη σειρά τους θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου πάνω στο οποίο θα δομηθεί το νέο παραγωγικό μας μοντέλο, η νέα οικονομική μας δύναμη προκειμένου να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται στους διεθνείς κύκλους της αγοράς.

Η χώρα μας πέρα από νέες αναπτυξιακού τύπου πρωτοβουλίες έχει ανάγκη από την διαμόρφωση των νέων συνθηκών για την υιοθέτηση ενός νέου επενδυτικού μοντέλου, το οποίο θα οργανώνει και θα συνθέτει το καινούργιο puzzle της ελληνικής οικονομίας…Και αυτό ο εγχείρημα θα το πετύχουμε τώρα, με την ισχυρή Κυβέρνηση που έχουμε και με το μεταρρυθμιστικό της πλαίσιο… Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαραίτητες πλουτοπαραγωγικές πηγές για να πετύχει, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που απαιτούνται και τη σωστή κεντρική πολιτική, θα ευνοήσουν την ανάδυση ενός νέου επενδυτικού, οικονομικού, παραγωγικού μοντέλου.

Του Λευτέρη Αυγενάκη
Βουλευτή Ηρακλείου