Υποχώρησε την Πέμπτη η χρήση των overnight διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις τράπεζες, ενώ τα επίπεδα των τρεχούμενων λογαριασμών των τραπεζών αυξήθηκαν από την προηγούμενη ημέρα.

Ειδικότερα, οι τράπεζες κατέθεσαν 322,48 δισ. ευρώ ($396,87 δισ.) στην ΕΚΤ την Πέμπτη από 351,18 δισ. ευρώ την Τετάρτη. Οι τράπεζες στο μεταξύ δανείστηκαν από την ΕΚΤ 953 εκατ. ευρώ την Πέμπτη από 779 εκατ. ευρώ την Τετάρτη όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή.

Οι καταθέσεις μιας ημέρας στην ΕΚΤ διογκώθηκαν μετά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας το περασμένο έτος και στις αρχές του 2012 με τις οποίες διοχέτευσε στην αγορά πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια διάρκειας τριών ετών. Αλλά οι καταθέσεις σημείωσαν βουτιά μετά τη μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σο 0,00% τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ οι τράπεζες κράτησαν 547,33 δισ. ευρώ στους τρεχούμενους λογαριασμούς τους την Πέμπτη από 507,49 δισ. ευρώ την Τετάρτη. Οι τράπεζες φυσιολογικά κρατούν λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ σε αποθεματικά στους τρεχούμενους λογαριασμούς χωρίς να συσσωρεύουν εισοδήματα από τόκους. Αλλά με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0% δεν έχει διαφορά για τις τράπεζες να κρατούν τα πλεονάζοντα κεφάλαια τους στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων – όπου παραμένουν δεσμευμένα για μια ημέρα – ή στους λογαριασμούς τους όπου είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα.

Η ΕΚΤ πληρώνει μηδενικό επιτόκιο στη διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, ενώ χρεώνει ένα αποτρεπτικό 1,50% στον έκτακτο δανεισμό της σε σύγκριση με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο 0,75%.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook