Τους φόβους ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος διαχέεται στο Λίβανο έρχεται να ενισχύσει η είδηση της απαγωγής δεύτερου Τούρκου υπηκόου στη λιβανική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν εκδίδοντας άμεσα ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα. Αυξημένες είναι οι απειλές και κατά των Αμερικανών στο Λίβανο, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ισχυρή λιβανική σιιτική φατρία απήγαγε την Τετάρτη 20 Σύρους και έναν Τούρκο επιχειρηματία σε αντίποινα για τη αιχμαλώτιση συγγενούς τους από αντικαθεστωτικούς στη Συρία.

Η φατρία αλ-Μικντάντ που βρίσκεται πίσω από το κύμα απαγωγών Σύρων στο Λίβανο είναι μία ισχυρή μουσουλμανική οικογένεια που έχει τις ρίζες της στην ανατολική Κοιλάδα Μπεκάα, όπου ο κυβερνητικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος και οι φυλές υποστηρίζονται από δικές τους πολιτοφυλακές.

Δεύτερος Τούρκος υπήκοος, ένας οδηγός φορτηγού, απήχθη την Πέμπτη, χωρίς να έχει καταστεί επί του παρόντος σαφές εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Μετά τις μαζικές απαγωγές και τις απειλές ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο πολίτες χωρών που έχουν στηρίξει την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο.

«Η κατάσταση [στον Λίβανο) εισέρχεται σε μια φάση που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας […] Οι πολίτες μας πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Λίβανο εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο\”»αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συνομίλησε επί του θέματος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη την Πέμπτη στη Μέκκα. «Πιστεύω ότι κάνουν ό,τι μπορούν. Με τη βοήθεια του Θεού θα τον σώσουμε» δήλωσε ο Γκιουλ.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες στο Λίβανο να ενισχύσουν τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένες απειλές εναντίον τους.

«Η αμερικανική πρεσβεία έλαβε πληροφορίες για αυξημένες απειλές επιθέσεων κατά των Αμερικανών πολιτών στο Λίβανο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook